Hlavní obsah

Paroubek: Chování Ústavního soudu hraničí s obstrukcí

– Praha • Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek kritizoval Ústavní soud za to, že v úterý odložil jednání o Lisabonské smlouvě na příští týden. Označil to za "neobhajitelný průtah". Předseda konkurenční ODS Mirek Topolánek řekl, že jej postup soudu nepřekvapil, protože se tak podle něj vyhnul kritice, že rozhodl příliš rychle.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jiří Paroubek na tiskové konferenci reagoval na úterý rozhodnutí soudu odložit verdikt k Lisabonské smlouvě o týden.

Článek

"Tuto liknavost Ústavního soudu považuji nejen s ohledem na summit Evropské rady, který proběhne 29. a 30. října (...) za neobhajitelný průtah v rozhodování soudu," konstatoval v podvečer Paroubek.

Doplnil, že pokud sám šéf soudu Pavel Rychetský na adresu senátorů řekl, že jejich chování hraničí s obstrukcí, pak "nelze volit ve vztahu k dnešnímu rozhodnutí Ústavního soudu jiná slova".

Připomněl, že soud už v září zrušil předčasné volby a nyní opět ukázal, že má snahu ovlivňovat politické procesy v zemi.

Podle Paroubka měl soud rozhodnout v úterý nebo ve středu, aby čtvrteční a páteční summit EU, který bude o smlouvě jednat, měl jasný postoj soudců. Summit bude řešit požadavek Václava Klause na výjimku pro ČR.

Topolánek: zkomplikuje to vládě jednání v Bruselu

"Nejsem překvapen, že Ústavní soud své rozhodnutí odročil. Myslím si, že kdyby chtěl rozhodnout dnes, tak by mohl být možná právem kritizován, že své rozhodnutí měl připravené," řekl v reakci na ÚS Topolánek.

Předseda ODS Topolánek soudí, že odklad verdiktu výrazně ztíží situaci české vládě na čtvrtečním a pátečním summitu Evropské unie. "Ale na druhé straně Evropa a EU musí mít pochopení pro naše ústavní zvyklosti, naše procedury," podotkl šéf ODS.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ODS Mirek Topolánek v úterý řekl, že rozhodnutí ÚS je komplikací, ale chápe ho.

Dal zapravdu Rychetskému se slovy o obstrukci. "Doplnění stížnosti ze strany skupiny senátorů ještě v průběhu dnešního jednání působí jako pokus o obstrukci. Domnívám se, že toto doplnění mohli soudu doručit již dříve. Dnes to bylo vlastně jediné překvapení, pro mě spíše nepříjemné," sdělil Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám