Hlavní obsah

Hory zaplavili lyžaři, doprava ve střediscích kolabuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Horská střediska v sobotu zaplavili turisté a lyžaři. Parkoviště jsou na některých místech zcela obsazená, dopravu řídí policie nebo jsou příjezdy do středisek přímo uzavřeny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Parkoviště v Bedřichově v sobotu 20. ledna

Článek

Zcela plná jsou parkoviště v Bedřichově v Jizerských horách, policisté proto uzavřeli všechny příjezdy do města. „Hlídky jsou na místě a řídí dopravu. Do obce mohou pouze rezidenti a autobusy veřejné dopravy,“ dodal Robovský. Uzavřen je podle něj přístup jak od Liberce, tak i od Jablonce nad Nisou.

Problémy jsou i v Orlických horách. U Šerlichu dopravu řídí policisté, vjezd povolují pouze projíždějícím řidičům, ostatní musí parkovat v Deštném. Problémy jsou i v Peci pod Sněžkou či Špindlerově Mlýně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lyžaři pod Tanvaldským Špičákem v sobotu 20. ledna

Parkoviště v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou ve výšce 990 metrů nad mořem má nedostatečnou kapacitu. Když se zaplní, řidiči se pokoušejí zaparkovat na místech, kde nemají, podél tranzitní silnice, což může blokovat průjezd autobusů, vozidel silničářů, ale i složek integrovaného záchranného systému.

Na Šerlich kromě masy běžkařů a pěších turistů vyrážejí v posledních letech stále častěji i sjezdaři, kteří z šerlišského sedla míří ke sjezdovkám v nedalekém polském středisku Zieleniec. Policie radí, aby lidé, kteří jedou o víkendech autem na hřebeny v okolí Šerlichu, nechali vozidlo zaparkované v Deštném a odtud využili kyvadlovou autobusovou dopravu.

Bedřichov se s problémy v dopravě potýká v tomto období každoročně. Je to nejvíce využívané nástupní místo na Jizerskou magistrálu s více než 200 kilometry upravených tratí. V minulých letech se pětkrát až desetkrát za zimu stávalo, že policisté museli kvůli zácpám na silnicích přístupové cesty do obce uzavřít a dopravu řídit. Podmínky jsou v sobotu pro příznivce běžek ideální, je slunečno a teploty v Jizerských horách se pohybují mezi minus šesti a minus 11 stupni Celsia.

FOTO: Jizerská pětadvacítka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám