Hlavní obsah

Parašutista podletěl Karlův most stokilometrovou rychlostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nevšední kousek předvedl v pátek večer parašutista Mark Rahbani. Ve stokilometrové rychlosti podletěl pod Karlovým mostem a svůj seskok natočil na kameru. Akce se konala v rámci slavností Navalis a Jízdy králů, která je zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

BEZ KOMENTÁŘE: Seskok Marka RahbanihoVideo: GoPro Česká Republika

 
Článek

Pro známého parašutistu byl seskok raritou. „Byl to úžasný pocit, měl jsem neuvěřitelný výhled na Prahu. Na takových místech neskáčete každý den,“ popsal Novinkám Rahbani. Strach, že se skok nepodaří, nebyl prý zase tak velký.

Seskok byl doprovodným programem Svatojánských slavností Navalis. Ty se konají každoročně 15. května a mají původ v pohanské době.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jízda králů vyjela 15. května v poledne od pražského magistrátu.

Jízda králů v poledne vyjela od pražského magistrátu, kde je pozdravila primátorka Adriana Krnáčová a radní pro kulturu Jan Wolf. Asi dvacítka krojovaných jezdců zamířila na Hrad. Průvodu cestou přihlížely stovky lidí.

Praha přispěla dvěma milióny

V barokní době patřila slavnost Navalis k největším a nejvelkolepějším oslavám. Sjížděli se na ni poutníci ze všech koutů země, aby uctili památku sv. Jana Nepomuckého a aby vyslechli hudbu provozovanou na Vltavě a zhlédli ohňové show a velké množství atrakcí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jízda králů je od roku 2011 zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a je součástí Svatojánských slavnostní Navalis.

Na tradici barokních slavností navázal v roce 2009 jejich obnovením spolek Pražské Benátky. Od té doby se slavnosti konají každý rok a mají pevný scénář - slavnostní mši v katedrále sv. Víta, procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na vodní hladině zakončený ohňostrojem.

Sedmý ročník podpořilo hlavní město dvěma milióny korun, dotaci před týdnem schválili pražští radní.

Reklama

Výběr článků

Načítám