Hlavní obsah

Padající rozeta kostela na Děčínsku skrývala tajemnou schránku. Byly v ní mince i noviny

Novinky, Kristýna Léblová, maj
Jiřetín pod Jedlovou

Rozeta kostela Nejsvětější Trojice v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku se nebezpečně nakláněla, a tak ji museli s pomocí hasičů sundat. Díky tomu byla objevena tajemná schránka, která byla v úterý za velikého očekávání otevřena.

Padající rozeta kostela odhalila tajemnou schránku. Našly se v ní mince i novinyVideo: Novinky

 
Článek

„Schránku jsme našli 12. února letošního roku při zásahu padající rozety kostela Nejsvětější Trojice v Jiřetíně pod Jedlovou. Pozvali jsme hasiče s 52metrovým žebříkem, protože místní dostupná technika tak vysoko nedosáhne. Věž místního kostela je totiž 36 metrů vysoká,“ řekl k zásahu starosta obce Bohuslav Kaprálik.

Při rozebrání oplechování rozety našli hasiči a klempíř schránku. Muselo se ovšem počkat až do úterka na děčínského archiváře, aby mohla být schránka řádně otevřena.

„Nalezli jsme pamětní noviny, zápisy, pár mincí, které se při různých opravách vyjímaly a znovu vkládaly,“ uvedl vedoucí Státního okresního archivu v Děčíně Jan Němec s tím, že naposledy bylo se schránkou manipulováno v roce 1980, čemuž napovídají poslední vložené noviny.

Foto: Novinky

Zkušený klempíř otevíral historickou schránku v úterý.

Kromě českých novin byly ve schránce i německé duchovní noviny. Ty se ale v roce 1980, kdy se schránka naposledy otevřela, zpět nevešly. O jejich existenci svědčí jen nalezené zápisy.

„Nejvíce hodnotný je zejména zápis tehdejšího faráře, který popisuje stav místní katolické obce, protože se bohužel při opravě fary v 90. letech ztratila kronika,“ dodal Němec.

Podle zápisků a ostatních tiskovin, je zřejmé, že první otevření schránky proběhlo v roce 1869, pak při opravě střechy v roce 1879 a poté ještě v roce 1913, kdy kostel prošel generální opravou.

Foto: Novinky

Nejnovější noviny ve schránce jsou z roku 1980.

Jestli obec do schránky sama něco vloží, není jisté. Kostel je majetkem církve.

Reklama

Výběr článků

Načítám