Hlavní obsah

Ozubené kolo soc. dem. je lepší než růže

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým programem ČSSD, o němž Ústřední výkonný výbor strany jednal o víkendu, je známý vnitrostranický rebel a šéf ústecké buňky Jaroslav Foldyna spokojený. Teď ale začne burcovat proti symbolu strany – oranžové růži. Vrátit by se totiž chtěl k ozubenému kolu s klasem, kterými se soc. dem. kdysi pyšnila. A když mu to neprojde, chce růži alespoň zbarvit do ruda.

Foto: Jan Handrejch, ČSSD, Právo

Jaroslav Foldyna by se rád vrátil k historickému logu sociální demokracie (vlevo). Za ním v pozadí současné logo strany

Článek

„Dříve jsme mívali ve znaku ozubené kolo s klasy, protože jsme zastupovali rolníky a dělníky. Ale tak dlouho jsme se modernizovali v celé Evropě, že jsme od toho odešli, i od červené barvy. Zmodernizovali jsme se, dali jsme si růži a vypadáme jako svaz zahrádkářů Evropy,“ řekl Právu Foldyna.

Podle jeho mínění by se měly symboly partaje změnit současně se změnou kurzu. „Když už růže, tak by měla být červená, jako je to v Evropě. Doba oranžových růží, které vypadají napůl jako včela nebo svaz zahrádkářů Evropy, by měla skončit,“ dodal poslanec.

Související téma:

Foto: Novinky

Ozubené kolo s klasy měla soc. dem. po válce. V 90. letech to byla červená růže, dnes má oranžovou růži na bílém podkladě i bílou růži na oranžovém.

Reklama

Výběr článků

Načítám