Hlavní obsah

Ovzduší se zlepšuje, smogová situace skončila v Praze, středních i jižních Čechách

– Praha • Aktualizováno

V úterý ráno byla v Praze a středních Čechách zrušena smogová regulace a později dopoledne meteorologové odvolali i smogovou situaci. Signál regulace aktuálně platí pouze v Plzeňském kraji, smogová situace je v Ústeckém, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pohled na Petřínskou rozhlednu (vlevo) v Praze, kde byla 20. ledna vyhlášena smogová situace kvůli vysokým koncentracím prachu.

Článek

Smog zasáhl ve čtvrtek a pátek většinu regionů České republiky. Za smogové situace by hlavně nemocní a starší lidé či děti měli podle ČHMÚ omezit pobyt venku.

Pražský magistrát v úterý jednal o tom, zda by neměla být MHD v době smogu zdarma. V Praze byly ráno stále zhoršené rozptylové podmínky, ale později meteorologové smogovou situaci odvolali.

MHD v Praze zatím zdarma nebude

Díky zlepšení situace se však rada města dohodla, že městská hromadná doprava zatím zdarma nebude. „Město bylo připraveno vyhlásit od úterního poledne do čtvrteční noci zdarma. Náklady by vyšly na zhruba 4,5 miliónu denně,” řekl náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Dodal, že pokud se situace znovu zhorší, město je připraveno bezplatnou dopravu MHD schválit. Dolínek zároveň apeloval na řidiče, aby omezili jízdu autem.

Smogová situace se vyhlašuje, když koncentrace prachu ve vzduchu překročí 100 mikrogramů na metr krychlový.

Regulace se vyhlašuje, když koncentrace prachu ve vzduchu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 150 mikrogramů na metr krychlový a zároveň se pro dalších 24 hodin nečeká pokles. Při regulaci by firmy měly dodržovat ekologická opatření a částečně omezovat výrobu.

Ve Zlínském kraji smogová situace

Meteorologové v úterý ráno opět vyhlásili smogovou situaci ve Zlínském kraji kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Smogová situace je za leden v regionu vyhlášena již potřetí. Naposledy to bylo minulý pátek, odvolána byla v pondělí nad ránem. Poprvé platila čtyři dny od 9. ledna. Den dokonce platila i regulace, při které podniky omezují výrobu. V kraji však kromě tepláren velký znečišťovatel ovzduší není.

Reklama

Související články

Východ republiky dusí smog

Meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili v pondělí pro Zlínský kraj smogovou situaci. Alespoň na polovině stanic...

Výběr článků

Načítám