Hlavní obsah

Otec Kalouskové vysvětluje směnku profitem v podnikání

Právo, dan, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do rozvířené vody okolo luxusního bytu na Veleslavíně, který získala žena předsedy lidovců Radka Kalousková, v pátek vstoupil její otec František Kašák. Byt v ceně 6,5 miliónu korun Kalousková pořídila výměnou za směnku vypsanou na stejnou hodnotu. Vystavil ji její bratr, zavražděný podnikatel Lubomír Kašák.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Mezinárodní folklorní festival v Klatovech nabízí krásné tance, písně a bohatství krojů

Článek

Kašák starší na internetových stránkách KDU-ČSL zveřejnil zprávu, v které se snažil objasnit situaci, za které směnka vznikla.

Potvrdil slova Kalouskové, že směnka je výsledkem rodinné dohody o vypořádání majetku. Podle svých slov chtěl své dceři finančně kompenzovat podporu, kterou dal do podnikání svého syna. V roce 1999, kdy se firmě jeho syna začalo dařit, se rozhodl učinit narovnání.

"Částka 6,5 miliónu Kč odpovídala profitu, který představoval příslušný díl mé pomoci do začátku podnikání a výnosů z mé spolupráce ve firmách Kanako Příbram a IDOS Praha," uvedl dnešní důchodce František Kašák. Dodal, že směnku, kterou vystavil Kašák mladší své sestře, považoval za nejvhodnější instrument narovnání.

František Kašák na počátku 90. let spolu se synem a s dalšími společníky ve firmě Kanako údajně vykupovali staré počítače a získávali z nich drahé kovy. Z výdělku, který mu podíl v Kanaku vynesl, pomohl František Kašák vybudovat svému synovi podnik IDOS, kde až do roku 2003 pracoval jako zaměstnanec. "V té první firmě byli společně. Druhá firma IDOS byla mého bratra a zde byl otec zaměstnancem a předpokládám, že platil daně," uvedla Kalousková pro Právo.

Na dotaz, že pokud jí otec ve vypořádání majetku přiřkl 6,5 miliónu, znamenalo by to, že pro jejího bratra vydělal celkem 13 miliónů (aby mohl sourozence spravedlivě podělit), Kalousková uvedla: "To já komentovat nebudu, protože si myslím, že to není vaše starost." Podle svých slov věří tomu, že vše je dohledatelné. "Je zřejmé, že prosperovali," podotkla Kalousková.

IDOS je dnes v konkursu. Podle HN však Kašák starší v IDOS nepracoval. Řekl jim to správce konkursní podstaty této firmy Jiří Jirásek.

Vystavil směnku a koupil byt

Směnku Lubomír Kašák vystavil 22. června 1999, tedy den před tím, co podle HN zakoupil byt v Praze na Veleslavíně. Kalousková v těsné následnosti činů jejího bratra nevidí souvislost, protože jak uvedla, to nevěděla.

Směnka byla splatná 31. července 2001. Lubomír Kašák byl zastřelen v září 2002. Teprve loňského září došlo k výměně směnky za byt mezi Kalouskovou a dědičkou, vdovou Libuší Kašákovou.

Do bytu se Kalouskovi nastěhovali v roce 2000 a platili Kašákovi nájem 15 tisíc měsíčně. "Když ho bratr kupoval, tak jsme nepočítali, že tam půjdeme. Ale když došlo k vyrovnání, tak jsem se nebránila tomu, že to vyřešíme tím bytem," uvedla Kalousková.

Ani Kalousek na časové shodě nákupu bytu a vystavení směnky nevidí nic zvláštního. "Na tom nic není podezřelého. Jsem informován, že bylo dlouho otevřenou otázkou, jakým způsobem si svůj závazek vyrovnají," uvedl Kalousek.

Kalousek si chce stěžovat

Kalousek se chystá stěžovat na žalobkyni Janu Jahodovou, která má na starosti případ, v němž údajně měl zesnulý Kalouskův švagr Lubomír Kašák kupovat pro svou firmu IDOS zakázky od příbramské radnice. Jahodová HN řekla, že v době, kdy Kašák zemřel, "bylo proti němu připraveno obvinění pro porušování pravidel hospodářského styku".

Kalouskovi se její výrok nelíbil, a obrátil se proto s dotazem na nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Ta telefonát Právu potvrdila s tím, že se Kalousek ptal obecně, jak si stěžovat na neetické chování žalobkyně. "Naznačil mi, že by se mělo jednat o příbramskou záležitost, že mu hanobí švagra," poznamenala Benešová.

KDU-ČSL v tom nevidí problém

Lidovci, kteří kvůli nejasným majetkovým poměrům premiérovy rodiny před dvěma týdny vyzvali Stanislava Grosse k demisi, nevidí žádnou podobnost mezi oběma "bytovými" případy. Předseda poslanců KDU-ČSL Jaromír Talíř ČTK řekl, že Kalousek již před časem své stranické kolegy informoval o věcech, které se v posledních dnech objevují v tisku. "Řekl, jak to je, a upozornil, že je to otázka rodiny jeho manželky. Není to nic, co by mě překvapilo," uvedl.

Kalousek podle Talíře předpokládal, že na něj někdo něco podobného "vytáhne", aby se pokusil zdiskreditovat politiku lidovců v době koaliční krize. "Věřím tomu, co nám řekl kolega Kalousek, já tam žádné napojení na pochybné podnikání nezaznamenal," řekl Talíř.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek: na dům mi půjčil švagr Kašák

Šéf lidovců Miroslav Kalousek oznámil, že mu na rekonstrukci domu v Bechyni půjčil jeho švagr, někdejší podnikatel Lubomír Kašák. Kašáka v září 2002...

Výběr článků

Načítám