Hlavní obsah

Osvobodili jsme šest lidí z dluhového otroctví, hlásil prezident

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman spolu s ministrem financí Andrejem Babišem přestřihli, a tím i znehodnotili miliónový státní dluhopis, který se zakoupil z prezidentského fondu na umoření státního dluhu. Prezident poté konstatoval, že touto částkou oddlužili šest lidí, neboť na každého občana připadá státní dluh ve výši asi 160 tisíc korun.

Zeman a Babiš přestřihli miliónový státní dluhopisVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Šest lidí se osvobodilo z dluhového otroctví,“ konstatoval Zeman poté, co na Pražském hradě společně s Babišem slavnostně přestřihli dluhopis na milión korun.

Ministr financí předtím vypočítal, že od roku 1993 stoupl státní dluh zhruba desetkrát na současných 1683 miliardy. Na každého občana včetně nemluvňat tak připadá dluh ve výši asi 160 tisíc korun.

Babiš ale prohlásil, že chce, aby se státní dluh v tomto a příštím roce nezvyšoval. „Dal jsem si závazek, že dluh z konce roku 2013 a 2015 se nezmění,“ prohlásil.

Morální výzva i facka

Dluhopis musel Zeman stříhat levou rukou, protože se s Babišem rozhodli, že budou stříhat společně, a prezident ho měl po levé ruce.

Prezident se zase nechal slyšet, že doufá v nárůst financí v jeho fondu. V současné chvíli jsou na kontě asi tři milióny korun. Zeman se prý s Babišem dohodli, že budou postupně navyšovat částku, kdy vykoupí za nashromážděné peníze dluhopisy. Příště to bude za dva milióny, pak za čtyři, osm a tak dále. Prezident prohlásil, že doufá, že se do konce jeho prezidentského období podaří vybrat alespoň 32 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman (vlevo) s ministrem financí Andrejem Babišem stříhají dluhopis za milión korun.

„Je to jakási morální výzva, v některých případech morální facka těm, kdo odpovídají za zvyšování státního dluhu v minulosti,“ prohlásil Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám