Hlavní obsah

Ostuda poslanců: sepsuli Babiše, jeho zprávy přitom měli v sejfu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spor poslanců kvůli zasílání či nezasílání zpráv o nasazení odposlechů Celní správou za ministrování Andreje Babiše (ANO) dosáhl ostudných rozměrů. Poslanci, kteří měli zprávy kontrolovat, neznali zákon, takže se po těchto informacích od celníků ani nepídili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Daniel Korte (TOP 09), předseda sněmovní komise pro kontrolu použití odposlechů

Článek

Předseda sněmovní komise pro kontrolu použití odposlechů Daniel Korte (TOP 09) ve středu na dotaz Práva přiznal, že ve sněmovním trezoru pro utajované dokumenty skutečně jsou dvě zprávy od celníků podepsané Babišem, a další dokonce ještě z dob, kdy v křesle šéfa financí seděl Miroslav Kalousek (TOP 09).

Já nejsem od toho, abych něco hledal v útrobách Poslanecké sněmovny
Daniel Korte, předseda komise pro kontrolu použití odposlechů

Problém je v tom, že dokumenty celní správy převzaté bezpečnostním ředitelem dolní komory zůstaly v trezoru a na stůl komise se nikdy nedostaly.

Poplival ministra neoprávněně

„Neumím si to vysvětlit, ale protože jsme o nich nevěděli, tak jsme je ani nemohli projednávat,“ uvedl Korte.

„Já nejsem od toho, abych něco hledal v útrobách Poslanecké sněmovny,“ dodal s tím, že příslušný pracovník, který dnes už ve Sněmovně kvůli odchodu do důchodu nepracuje, mu měl materiál předat, což neučinil.

Komise se dosud zabývala pouze zprávami policie o nasazení operativních prostředků.

Korte připustil, že členové komise nevěděli o paragrafu celního zákona, který výslovně stanoví povinnost Celní správě zasílat pravidelně její zprávy o nasazení operativní techniky sněmovní komisi.

To na dotaz Práva přiznali i jiní poslanci. Neznalost přiznal Vladimír Koníček (KSČM) či Miloslav Janulík (ANO), který zkritizoval předsedu komise Korteho za to, že neoprávněně poplival Babiše.

Korte přitom svým přiznáním vlastně potvrdil úterní Babišova slova, podle něhož Sněmovna zprávy – jak ukládá zákon – pravidelně dostávala. Popřel tím i svá další slova, podle nichž povinnost celníků zprávy zasílat vznikla až v roce 2013 po odchodu Kalouska z funkce.

Šéf komise přesto není s Babišem spokojen. „Trvám na tom, že ministr financí porušil zákon,“ prohlásil.

Nejméně dvě zprávy do roka, nikoli v jedné zprávě za celý rok, pan ministr je od toho, aby plnil svoji zákonnou povinnost
Daniel Korte, předseda komise pro kontrolu použití odposlechů

Zdůvodnil to tím, že zatímco zákon stanoví povinnost předkládat zprávy o použití odposlechů dvakrát ročně, za Babiše přišly vždy za celý předchozí rok. A to za roky 2013 a 2014. Za loňský podle něj zatím nic nedorazilo.

„Kde je rok 2015, kde je první pololetí 2016? Dikce zákona je taková: nejméně dvě zprávy do roka, nikoli v jedné zprávě za celý rok, pan ministr je od toho, aby plnil svoji zákonnou povinnost, což neučinil,“ poznamenal Korte.

Babiš už v úterý novinářům řekl, že povinnost celníků posílat zprávy poslancům je věcí Celní správy, nikoli ministra, byť pod jeho resort Celní správa spadá. Zákon nicméně hovoří o tom, že zprávy zasílá ministr.

Ty zprávy chodily v minulém funkčním období a zůstaly zaparkovány v systému vyhrazeného materiálu
Václav Klučka, poslanec ČSSD, člen kontrolní komise

Člen kontrolní komise Václav Klučka (ČSSD) ve středu Právu také potvrdil, že nikdo z poslanců neměl o zprávách celníků ani tušení. „Je fakt, že ty zprávy chodily v minulém funkčním období a zůstaly zaparkovány v systému vyhrazeného materiálu,“ řekl Právu s tím, že nikdo z komise se nepozastavoval nad tím, že by někomu chyběly.

„Je to k ničemu“

Korte proto na čtvrtek svolal jednání komise, kde by se měli členové do zaslaných zpráv od celníků začíst. Sám je prý už prolistoval, přičemž podle něj toho mnoho nevypovídají.

„Na rozdíl od stejných zpráv od policie v nich nelze dohledat, kdo o odposlech požádal a kdy a na jak dlouho byl povolen,“ poznamenal poslanec.

Totéž tvrdí i Klučka. „Zprávy jsou nedostatečné, neobsahují informace, které bychom mohli kontrolovat,“ uvedl. Podle něj v nich chybějí čísla jednací, odposlouchávaná telefonní čísla. Právě na jejich základě komise provádí kontrolu na specializovaném policejním útvaru zvláštních činností, který odposlechy zajišťuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám