Hlavní obsah

Ostrý spor o placení zdravotní péče vrcholí

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Ve zdravotnictví vrcholí nebývale ostrý spor o novou úhradovou vyhlášku ministerstva zdravotnictví. Ta má stanovit v jaké výši budou zdravotní pojišťovny platit lékařům za odvedenou práci.

Foto: Dana Ehlová

Přízemní budova mateřské školy přitahuje pozornost už z dálky - díky novému modernímu barevnému "kabátu" totiž doslova září.

Článek

Na jedné straně je ministerstvo zdravotnictví a Česká lékařská komora, kteří vyhlášku podporují, na druhé pojišťovny, politická opozice v čele s ODS a také profesní skupiny lékařů, které vyhlášku odmítají.

Spor došel tak daleko, že prezident České lékařské komory David Rath v úterý varoval, že když Emmerová vyhlášku nepodepíše, bude si stěžovat na ni u premiéra Grosse, a to proto, že ministerstvo "postupuje liknavě." Podle Rathových slov totiž Gross s vyhláškou souhlasil.

Ministryně váhá

"Ještě nejsem rozhodnuta, zda vyhlášku podepíši nebo ne," řekla v úterý Právu ministryně zdravotnictví Milada Emmerová s tím, že rozhodnutí odložila na čtvrtek.

Lékařská komora, která údajně je zpracovatelem nové úhradové vyhlášky tvrdí, že nemocnice dostanou o 3 procenta více peněz na léčení než v roce 2004, a to tehdy, jestliže udělají alespoň 90 procent výkonů roku 2004. Rath soudí, že tak získají 2,5 miliardy korun a další 2 miliardy mohou ušetřit na lécích a zdravotnických prostředcích. Tím bude i na zvýšení platů lékařů a sester.

Přitom 10procentní snížení zdravotní péče by nikdo z pacientů neměl ani poznat, protože v současném systému se některá vyšetření dělají zbytečně, jen kvůli penězům.

Rath soudí, že tříprocentní zvýšení peněz pro soukromé lékaře - ambulantní specialisty, jim dává prostor k "odbourání dlouhých objednacích lhůt, což je jednoznačný zájem všech pacientů."

Julínek: deficit pojišťoven bude vyšší

Stínový ministr zdravotnictví ODS senátor Tomáš Julínek v úterý označil Rathovu aktivitu za projev nebývalé destrukce vládní autority. Podle něj "zvýšené platby pojišťoven nemocnicím nebudou využity pro zlepšení zdravotní péče, právě naopak". Rathovo chování považuje za nemístné vydírání Emmerové. Přimluvil se za to uvolnit pojišťovnám ruce při nasmlouvání zdravotní péče se zdravotnickými zařízeními.

Julínek varuje, že "nová úhradová vyhláška prohloubí dluhy pojišťoven a může vést ke zhoršení péče o pacienty."

Také profesní komory -stomatologická komora, sdružení dětských lékařů a další, nesouhlasí s novou vyhláškou. Stejně tak i zdravotní pojišťovny včetně VZP. Deficit zdravotního pojištění u VZP, který loni činil 8 miliard, se by se kvůli vyhlášce mohl zvýšit až na 20 miliard. Neměla by peníze na jejich zaplacení.

Ministryně chce mluvit s premiérem

Ministryně zdravotnictví chce o nové úhradové vyhlášce ještě mluvit s premiérem. "Doufám, že na vládě bude čas, abychom si promluvili hlavně o financování zdravotní péče u ambulantních specialistů. Pak se rozhodnu, zda vyhlášku podepíši nebo ne," řekla Právu v úterý.

Naposledy vyšla úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví před třemi lety a podala na ni ústavní stížnost skupina senátorů. Soud spor o vyhlášku dosud nerozhodl. Ve středu a ve čtvrtek se tedy rozhodne o tom, v jaké výši se bude hradit zdravotní péče v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám