Hlavní obsah

Ostravská zoo bojuje o životy mláďat vzácných orlosupů bradatých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Pracovníci ostravské zoologické zahrady bojují o životy mláďat orlosupů bradatých. Hnízdní sezóna těchto impozantních dravců, v přírodě v minulosti bohužel vyhubených, je totiž v plném proudu. Oproti minulému roku, kdy se nepodařilo v zoo odchovat žádné mládě, to i přes dramatické okamžiky letos vypadá mnohem nadějněji. Jedno mládě však již uhynulo.

Foto: Zoo Ostrava

Orlosupa bradatého člověk v minulosti vyhubil. Zoologické zahrady se ho snaží vrátit do Alp.

Článek

„V zoo máme dva páry těchto majestátních dravců. Starší a zkušenější pár již v minulých letech úspěšně odchoval pět mláďat. Nyní má dvojice dva malé orlosupy. Vejce samice snesla na přelomu loňského a letošního roku,“ informovala mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Upozornila na to, že druhé, později snesené vejce, však ošetřovatelé z hnízda odebrali a umístili do líhně. „U orlosupů totiž existuje tzv. siblicida, kdy silnější mládě usmrtí to slabší. Mládě z líhně poputuje v nejbližších dnech k vybranému zkušenému pěstounskému páru,“ řekla mluvčí.

O mládě narozené v hnízdě se zkušený pár vzorně stará.

Mládě nezkušeného orlosupího páru uhynulo

Dobrý konec však nemá boj o mládě druhého ostravského páru orlosupů, kteří ještě nikdy své mládě neodchovali. V roce 2008, kdy tehdy devítiletí ptáci poprvé zahnízdili, byly na hnízdě nalezeny ostatky vyklubaného mláděte. Stejně neúspěšně skončilo i druhé hnízdění v následujícím roce.

„V sezónách 2010 a 2011 jsme se s ohledem na malý počet snesených vajec a nezkušenost tohoto páru rozhodli vejce odebrat do líhně. Mláďata z obou těchto hnízdění byla úspěšně adoptována a odchována pěstouny a posléze vypuštěna do volné přírody,“ upozornila Kalousková.

Foto: Zoo Ostrava

Zkušený pár ostravských orlosupů se nyní stará v hnízdě jen o jedno mládě

Zoo i uzavřela přístup k voliéře

Letos se proto zoo snažila zjistit, kde je problém, a nad hnízdo nainstalovala kameru. Nezkušený pár měl jedno vejce, z něhož se nakonec i vyklubalo mládě. Vše probíhalo dobře, mládě se vylíhlo, rodiče mu pomáhali, samice se jej i naučila krmit.

„Proto jsme také rozhodli nijak nezasahovat a pár naší kontrolou nerušit. Navíc jsme uzavřeli na několik dní i přístup do této části zoo, aby měli ve voliéře klid. Mládě vypadalo zcela životaschopně, aktivně žadonilo o potravu a samice se naučila trhat dostatečně malé kousky potravy, které mládě bez problémů přijalo. Krmení se opakovala v pravidelných dvou až tříhodinových intervalech a pár měl nakročeno k prvnímu úspěšnému odchovu,“ popisovala úsilí ptáků Kalousková.

„Bohužel v odpoledních hodinách čtvrtého dne života mláděte došlo zatím z neznámé příčiny k jeho úhynu,“ zkonstatovala mluvčí. I přes tento nezdar se zoo raduje z obrovského pokroku, který letos tento nezkušený pár udělal.

„Společná inkubace vejce a čtyři dny péče o mládě významným způsobem posílily vazbu mezi partnery a věříme, že v příštím roce své nově získané zkušenosti zúročí.“

Foto: Zoo Ostrava

Zoo i uzavřela na několik dní přístup k voliéře, aby měl orlosupí pár klid na odchov svého potomka.

Orlosup bradatý obývá vysokohorské oblasti Afriky, střední Asie, jižní Evropy a Alpy. V minulosti byl vyhuben člověkem. Proto od 80. let minulého století probíhá jeho návrat do Alp. Kromě ostravské zoo se o to snaží dalších 34 zahrad, ale i Světový fond na ochranu přírody. Dnes v Alpách žije asi 150 těchto ptáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám