Hlavní obsah

Orla mořského na Pelhřimovsku někdo postřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Složitou operaci absolvoval orel mořský, kterého někdo postřelil na Pelhřimovsku. Dravce v zoufalém stavu přijala před pár dny záchranná stanice ve Vlašimi. „Nálezce objevil zraněného orla v Dobré Vodě u Pacova, ihned nás kontaktoval a lidé ze záchranné stanice se pro orla hned vydali,“ informoval Právo Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Foto: Záchranná stanice Vlašim, Právo

Postřelený orel mořský musel být operován v záchranné stanici ve Vlašimi.

Článek

Po vyšetření a bližším ohledání záchranáři zjistili, že zlomeninu levého křídla vzácného dravce způsobil zřejmě výstřel z brokovnice. „Předoperační rentgen pak odhalil brok zaseklý v oblasti loketní kosti. Orel se po náročné operaci zotavuje, ale jeho další osud je nejistý. Asi přežije, zda se však bude moci vrátit do přírody, to ukáže čas,“ uvedla Alena Konvalinová z vlašimské záchranné stanice.

Foto: Záchranná stanice Vlašim, Právo

Operace postřeleného orla mořského.

Ochranáři o události informovali policii, která zahájila vyšetřování. „Střelba na zvířata, která nespadají do kategorie lovné zvěře, je trestná. Obzvlášť když se jedná o kriticky ohrožený druh, kterým je i orel mořský,“ upozornil Stýblo, podle něhož počty postřelených zvířat v záchranných stanicích neubývají.

V loňském roce bylo Národní sítí záchranných stanic, kterou koordinuje Český svaz ochránců přírody, zaevidováno přes čtyřicet postřelených volně žijících zvířat. „Od počátku roku 2024 je tento orel už dvanáctým postřeleným ptákem, který bojuje o život v záchranné stanici,“ upřesnil Petr Stýblo, který však podotkl, že policistům se málokdy podaří viníka dopadnout, takže střelci ohrožující vzácné druhy živočichů unikají trestům.

Rybář na Písecku zachránil zraněnou orlici

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám