Hlavní obsah

Ořechov si připomněl seskok parašutistů, kteří pomohli s atentátem na Heydricha

– Ořechov

Kolem tisícovky lidí si v sobotu v Ořechově na Jihlavsku připomnělo 73. výročí seskoku parašutistické skupiny Out Distance, 100. výročí narození velitele výsadku Adolfa Opálky a zároveň 70 let od konce druhé světové války. Členové výsadku se spolupodíleli na přípravách atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

V Ořechově na Jihlavsku se připomnělo 100. výročí narození velitele výsadku Adolfa Opálky a zároveň 70 let od konce druhé světové války.

Článek

Pietního aktu u Opálkova pomníku v obci se zúčastnil také příslušník zahraničního odboje za druhé světové války a člen paradesantního výsadku Platinum - Pewter generál Jaroslav Klemeš.

U Ořechova poblíž Telče se výsadek v březnu 1942 uskutečnil omylem, plánován byl u Jičína. Třem parašutistům se podařilo z Vysočiny dostat i díky pomoci tamních obyvatel. Velitel výsadku Opálka po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v červnu 1942 našel smrt v pražském kostele svatého Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů Karel Čurda se stal konfidentem gestapa a po válce byl popraven.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Piety se zúčastnil i poslední z žijících parašutistů vysazených do protektorátu Jaroslav Klemeš (uprostřed) a jeden z posledních žijících českých pilotů RAF Emil Boček (vlevo).

Uspořádání pietní akce si podle starostky Ořechova Jany Divišové vyžádá každoročně kolem 50 000 korun. "Je to zásah do rozpočtu, ale děláme to rádi,” řekla starostka obce s pouhými 70 obyvateli Jana Divišová.

K pořadatelům vzpomínky patří kromě obce i Československá obec legionářská a kluby vojenské historie. Velkým tahákem slavnosti jsou také seskoky parašutistů z 43. výsadkového praporu z Chrudimi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám