Hlavní obsah

Opravna pro vrtulníky z USA za stamiliony

Oldřich Danda, Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vrtulníkové základně v Sedlci u Náměště nad Oslavou začne v nejbližších měsících velká stavební akce. Armáda chce přímo v areálu letiště, kde se nyní opravují ruské helikoptéry, postavit nové servisní a simulační centrum pro dvanáct amerických vrtulníků Bell, které koupila přímo od vlády USA za 14,6 miliardy korun bez DPH.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Americký vrtulník Bell AH–1Z Viper se už v Česku předvedl i na Dnech NATO.

Článek

Podle ministerstva obrany by nové centrum mělo vyjít na stamiliony korun z rozpočtu státní firmy LOM, která využije i úvěrové možnosti.

Nové stroje Bell dorazí na základnu, kde se dosud opravují ruské vrtulníky Mi

„Předběžný rámcový odhad investice na vybudování simulačního a servisního centra v Náměšti nad Oslavou je v řádech stovek milionů korun a předpokládá vytvoření několika desítek nových pracovních míst. Z toho v simulačním centru až deset míst,“ řekl Právu Marek Vala z tiskového odboru obrany.

„Centrum poskytne zázemí nejen simulátoru, ale i prostory k přípravě letových cvičení, zvláštních případů za letu, plánování a provedení misí nebo poletovým rozborům,“ řekl Právu mluvčí generálního štábu Tomáš Maruščák.

Česká armáda vyzkoušela nové raketové systémy

Domácí

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) uvedl ve Sněmovně, že výcvikové středisko by se mělo spustit už na začátku roku 2023, tedy v roce, kdy by měly americké vrtulníky dorazit do Česka.

Piloti i technici se musí zacvičit ještě před tím, než vrtulníky fyzicky dorazí. Podle ministerstva je už zahájeno stavební řízení. Piloti i další personál ale nebudou čekat, až v Náměšti vyroste výcvikové centrum. Podle generálního štábu by už příští rok měli vyrazit do USA a projít kurzem amerického letectva.

U projektu na „vybudování servisního střediska pro vyšší stupeň údržby vrtulníků“ se podle ministerstva stavební dokumentace teprve připravuje. Toto středisko by mělo být hotové až v roce 2025 a mělo by zvládnout i složité opravy motorů nebo výměny v boji zničených dílů.

Piloti i technici se musí zacvičit ještě před tím, než vrtulníky dorazí

Podle Maruščáka je servisní středisko nutné, i když v areálu letiště už je obrovská dílenská hala. A to kvůli tomu, aby se nemíchaly ruské a americké vrtulníky.

„Tím, že se servisní středisko bude nacházet přímo na základně, bude umožněna maximální kontrola nad flotilou H-1 se schopností okamžité reakce při výskytu problémů,“ dodal Maruščák.

Celou akci má na starosti státní podnik LOM Praha, který pro armádu zajišťuje servis ruských dopravních modernizovaných Mi-171 a bojových vrtulníků Mi-24/35 a měl by se starat i o osm víceúčelových amerických vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové stroje AH-1Z Viper.

Děla a rakety podraží o miliardy. Něco jsme usmlouvali, hájí se Metnar

Ekonomika

Letiště navštívil v Náměšti ředitel LOM Jiří Protiva a jednal podle webových stránek náměšťské jednotky s velitelem základny Rudolfem Strakou o přípravě budování centra a také o postupném vyřazení ruských strojů Mi-24/35 kolem roku 2025.

Pro státní podnik LOM je smlouva na servis amerických vrtulníků životně důležitá. Texaská firma Bell totiž přislíbila, že 30 procent ze zakázky získají české firmy, hlavně státní podniky LOM Praha a Vojenský technický ústav a také firmy Aero Vodochody, Ray Service a VR Group.

V posledních letech se podniku LOM totiž ekonomicky nedaří, v roce 2019 měl ztrátu přes 150 milionů korun a za rok 2020 je ztráta ve výši 66,5 milionu korun.

Ministr Metnar Právu řekl, že státní podnik se ale odlepil ode dna a začíná se mu dařit i bez peněz za servis na americké stroje.

Velitel z Afghánistánu: Češi byli mezi posledními, kteří Kábul opustili

Domácí

Zmínil, že v květnu osobně podepsal memorandum v Severní Makedonii, pro jejíž armádu a policii bude LOM zajišťovat servis jejich ruských vrtulníků řady Mi v hodnotě stovek milionů.

Dále by měli technici LOM nově provádět generální opravy motorů cvičných letounů L-39 pro Aero Vodochody.

Reklama

Výběr článků

Načítám