Hlavní obsah

Opavský lékárník se kvůli poplatkům znovu obrátil na soud

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Tentokrát na Okresní soud v Opavě se obrátil majitel opavské Lékárny U Salvatora Marek Hampel. Návrhem na nařízení výkonu rozhodnutí požaduje, aby Slezská nemocnice v Opavě začala dodržovat předběžné opatření. To na základě Hampelovy žaloby na nekalou soutěž vydal na konci března Krajský soud v Ostravě.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Předběžné opatření krom jiného říká, že nemocnice se má zdržet jakéhokoliv jednání, vedoucího k placení regulačních poplatků za pacienty v nemocniční lékárně. Pacienti ale platili poplatky ze svého pouze dva dny. Od dubna totiž Moravskoslezský kraj, kterému nemocnice patří, najel na takzvanou plzeňskou variantu. Ta je nastavena tak, že lidé uhradí v lékárně vše co mají. Na místě ale vyplní formulář, přiloží k němu doklad o zaplacení poplatku a požádají kraj o jeho navrácení. [celá zpráva]

Jenže i tato varianta je podle Hampela nekalou soutěží, a tak se obrátil opět na soud. „Konzultoval jsem vše s advokátní kanceláří. A shodli jsme se, že kraj, respektive Slezské nemocnice a její lékárna, obchází předběžné nařízení krajského soudu. A to tím, že nabízí formuláře na proplácení poplatku,“ vysvětlil.

Rozhodnutí do dvou týdnů

Místopředsedkyně Okresního soudu v Opavě Marta Kožušníková Právu potvrdila, že Hampel návrh na nařízení výkonu rozhodnutí podal v pondělí. „Rozhodnutí vydáme do patnácti dnů,“ dodala.

Pokud by soud shledal, že Slezská nemocnice porušuje předběžné opatření, mohl by jí napoprvé „napařit“ pokutu až do výše 100 tisíc korun. Když by ani poté neustoupila od současné praxe a dál v lékárně nabízela proplácení poplatků či jinak napomáhala při hrazení poplatků krajem, mohl by jí soud vyměřit další pokuty v přiměřené výši.

Podle moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) Slezská nemocnice, potažmo kraj, nařízení krajského soudu plně respektuje. „Na základě předběžného opatření nám právníci doporučili nový systém a podle něj nyní lékárna postupuje,“ vysvětlil a dodal, že kraj bude nyní čekat, jak se opavský soud postaví k dalšímu kroku lékárníka Hampela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám