Hlavní obsah

ON-LINE: Volba primátora Prahy

Aktualizováno

V budově pražského magistrátu jedná v úterý zastupitelstvo v novém složení. Na protest proti velké koalici proti tomu protestovali nespokojení Pražané. Jednání mělo začít v deset hodin, kvůli tomu, že demonstranti vtrhli do sálu a pískotem schůzi znemožnili, se začalo až ve dvě hodiny odpoledne. To se demonstranti uklidnili a jednání sledovali bez větších emocí.

Demonstranti rozbili dveře magistrátu, pro jednu ženu přijela sanitkaVideo: ČTK

 
Článek

18:50 - Primátorem Prahy byl zvolen Bohuslav Svoboda, získal 33 hlasů zastupitelů.

18:30 - Kluby ODS a TOP 09 navrhly své kandidáty na primátora, Bohuslava Svobodu a Zdeňka Tůmu. Oba kandidáti přednáší svůj projev. Svobodův provází křik a pískot, u Tůmova projevu je klid a sklidil potlesk. Byla otevřena diskuse k projevům.

17:49 - Pražský primátor se bude volit veřejně. Navrhl to Karel Březina (ČSSD). Kandidát ODS Bohuslav Sobotka to přivítal s argumentem, že se nechce nechat zvolit hlasy komunisty. "Proto jsem se přiklonil k veřejné volbě," řekl Svoboda. Pro veřejnou volbu bylo 34 ze 63 zastupitelů. Ti si také odhlasovali, že mohou jednat i po 19. hodině.

17:42 - Radní pražského magistrátu odhlasovali prodloužení jednání i po 19. hodině.

16:53 - Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka úterní demonstraci vyjádřil pochopení. Soudí ale, že by neměla blokovat jednání zastupitelů.

16:10 - Čas určený pro vyjádření veřejnosti zanedlouho vyprší. Většinu komentářů aktivistů nechával Svoboda bez poznámek. Pouze když byl přímo osloven mužem, který se podivoval, že se postavil do čela zdiskreditované ODS, řekl: "Mluvit po hospodách této zemi v ničem nepomůže. Musíte mít odvahu postavit se do čela."

15: 38 - Další aktivista sdělil zastupitelstvu své výhrady vůči Svobodou často proklamovanému tvrzení, že jejich strany mají většinu. "Sečetl jsem všechny hlasy pro ODS a ČSSD a dohromady to činí 41 procent," řekl aktivista Horký. Ohradil se také proti rozdělení Prahy na sedm obvodů. "Přepočetl jsem hlasy podle oficiální d'Hondtovy metody a vyšlo mi, že kdyby byla Praha jeden obvod, měla by ODS o čtyři hlasy méně a ČSSD o jeden hlas méně," prohlásil Horký. Velká koalice by tak vůbec nemohla vzniknout, poznamenal.

15:31 - Vystoupil končící primátor Pavel Bém, který sepsul úterní demonstraci a označil ji za nedůstojnou a nevkusnou. Zrekapituloval také osmiletou vládu ODS nad Prahou, přičemž zdůraznil fakt, že po ničivých povodních neměla Praha dobré rozpočtové vyhlídky, což se podařilo za jeho vlády zvrátit. "Ta opencard, o které vy tady pořád mluvíte, je absolutně nepodstatná. Důležité jsou finance, bezpečnost a infrastruktura," prohlásil Bém. Připustil ovšem, že ne všechno se ODS povedlo.

15:22 - Jeden z představitelů občanských aktivistů ohlásil, že jejich iniciativa hodlá podobně jako Strana zelených napadnout rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů u Ústavního soudu. Magistrát by tak dle jeho mínění neměl dělat nezvratné změny, dokud soud nerozhodne.

15:15 - O slovo se za nespokojeného skandování přihlásil Šťastný, který také zabrousil do historie. Před pískajícími lidmi začal spojovat údajně pochybnou privatizaci karlovarské Becherovky s podnikatelem Bakalou a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, kteří z toho měli těžit. Zdůraznil, že Schwarzenberg měl blízko k Havlovi a podobně i Bakala, který podle Šťastného sponzoroval Havlův film Odcházení a koupil budovu Havlovy knihovny na Pražském hradě.

Zastupitel TOP 09 Tomáš Hudeček na to reagoval s tím, že "vzhledem k urážkám, které tady právě zazněly, bychom si rádi vyžádali 15minutovou pauzu". K prosazení žádosti potřeboval ale podporu nejméně jednoho dalšího zastupitelského klubu, které se mu nedostalo. V následném hlasování byl jeho návrh zamítnut.

Aktivista: nejsme žádná lůza

15:00 - Nespokojenost iniciátorů protestu shrnul jeden z nich Václav Němec do dvou bodů. Velká koalice má podle něj svoji "prehistorii a kontext", kterým je styl vládnutí na magistrátu. "Domníváme se, že voliči předali vzkaz, proto byste se měli této koalice vzdát, aby skončilo toto napětí mezi vašimi občany," řekl Němec.

Jako druhý aspekt protestu označil účelovou změnu volebních obvodů. Podle Němce totiž k tomu došlo ve snaze zvýhodnit zavedeným stranám podmínky při volbách. Zdůraznil rovněž, že protestující nejsou žádná lůza, ale akademici a lidé, kteří situaci na magistrátu dlouhodobě sledují.

14:50 - Neprošel návrh na prodloužení doby pro vyjádření občanů na dvě hodiny. Nyní začala číst Listopadovou výzvu jedna z iniciátorek protestu Olga Cieslarová.

14:47 - Zastupitel Michal Štěpán (TOP 09) namítl, že do diskuze se nemohli přihlásit všichni zájemci. "Lidé se tlačí venku, ale archy s přihláškami byly k mání jen uvnitř," řekl Štěpán. Předsedající Svoboda řekl, že se archy rozdají i před uzamčenými dveřmi magistrátu.

14:40 - Zastupitelé schválili, že ještě před volbou primátora dají prostor občanům jednu hodinu, aby se mohli vyjádřit.

14:33 - Všech 63 zastupitelů složilo slib. Velký potlesk věnovali lidé také Zdeňku Tůmovi. Zato při slibu Borise Šťastného a Milana Richtera (oba ODS) se sál opět rozezněl soustavným "Fuj!".

14:32 - Lidé se nadále vehementně dožadují práva na účast při veřejném jednání zastupitelstva. U hlavního vchodu z Mariánského náměstí sleduje velkou obrazovku až 300 lidí, dav se také dobývá dovnitř a soustavně buší na vrata. Zevnitř drží dveře asi deset městských strážníků. V zadní části zůstalo několik desítek lidí, přesto i nadále dochází ke konfliktům mezi pořadateli, policisty a občany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jedna z žen si o rozbité sklo ve dveřích magistrátu pořezala ruku

14:22 - Zástupci "Listopadové výzvy" k dopolednímu dění na magistrátu uvedli, že se distancují od vulgarit i jakýchkoliv projevů stranického charakteru. "Nepodporujeme žádnou politickou stranu ani proti žádné politické straně nebojujeme. To, proti čemu protestujeme, je vypočítavý politický styl, ignorování vůle voličů a pošlapávání toho, čemu říkáme demokracie," uvedli organizátoři.

14:19 - "Respektuji právo každého občana na vyjádření názoru, či občanského postoje. Forma bojkotu zastupitelstva je otázkou míry respektu k demokratickým volbám a jejich výsledkům. Zbytek republiky není obvykle s řadou skutečných problémů v takovém hledáčku médií jako Praha a její nová komunální koalice,“ řekl na dotaz Práva k dění v metropoli šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

14:15 - Nyní zastupitelé skládají slib. Postupně předcházejí před plénum a podepisují se do protokolu. Když skládal slib Rudolf Blažek (ODS) opět zaznělo sálem "Hanba!". Velký křik se spustil ve chvíli, kdy skládal slib Karel Březina (ČSSD) a síní rezonovalo "Fuj". Podobný ohlas měl i šéf pražské soc. dem. Petr Hulínský nebo Pavel Klega (ODS). Naproti tomu někteří zastupitelé TOP 09 a ČSSD sklidili potlesk, zejména Jiří Dienstbier ml.

14:05 - Po několika přestávkách bylo zahájeno jednání magistrátu. Schůze za naprostého klidu navázala na své neúspěšné dopolední zahájení. V prostorách pro veřejnost je jen několik desítek lidí. Ostatní, kteří dopoledne hlasitě protestovali, uvízli venku.

14:02 - „Dosavadní průběh ustavujícího zastupitelstva je výsledkem „demokracie“ v naší republice, kdy namísto pravdy a lásky vítězí lež a nenávist. Politikům se vrací vulgarita, bezohlednost a arogance, se kterou vlády, včetně představitelů hlavního města, přistupovaly k občanům,“ míní pražští komunističtí zastupitelé.

14:00 - Pražští komunističtí zastupitelé obvinili „některé politické síly“ a média, že zneužili nespokojenosti lidí. „Účelové rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů poškodilo nejen menší politické subjekty, ale především občany, kterým bylo znemožněno zvolit si kandidáty celopražsky. Nespokojenosti lidí bylo ale zneužito některými politickými silami a médii, kterým jde o vlastní zájmy, jež v žádném případě nejsou totožné s našimi,“ uvedla v tiskovém prohlášení šéfka zastupitelů KSČM Marta Semelová.

13:39 - Demonstranti se snaží násilím dostat do budovy magistrátu, který je uzavřen. Poškodili dveře, jedna žena se podle informací ČT pořezala.

13:32 - U zadního vchodu, kudy jsou vpouštěni na magistrát zastupitelé a novináři, to vře. Desítky lidí se domáhají několika policistů vstupu. Lidé se u malého vchodu tlačí, zaznívají i hlasy, které situaci srovnávají s poměry v Bělorusku. Jeden muž se například pokusil protlačit dveřmi, ale policisté jej nekompromisně vytlačili ven.

13:24 - Před oběma vchody do magistrátu se pomalu srocují desítky lidí požadující vstup na veřejné jednání. Policie je ale neoblomná, podle pořadatelů byla kapacita 90 osob naplněna, nikdo další nemá být vpuštěn.

13:04 - Ředitel úřadu Martin Trnka sdělil lidem, kteří jsou rozčíleni kvůli uzavření magistrátu, že to nařídil, aby zajistil bezpečnost osob, které se jednání chtějí zúčastnit. Pořadatelé také oddělili prostor pro veřejnost od prostoru pro zastupitele. Podle Trnky nebude vpuštěno více lidí, než je kapacita lóže pro veřejnost.

12:54 - Radnice nevpouští veřejnost dovnitř. Hlavní vchod na magistrát je uzamčen a střeží jej policie, stejně tak i u zadního vchodu. Lidé si mimo jiné stěžují, že v lóži určené pro veřejnost mají své věci. Policisté a pořadatelé ale s nimi odmítají diskutovat.

12:44 - Premiér Petr Nečas odpor demonstrantů k pražské koalici chápe. Demonstranti by však podle něj neměli jednání blokovat. "Představoval bych si také pravicové uspořádání v Praze, pokřiky nebo hádky to ale změnit nemohou. Pan docent Svoboda má pověst slušného člověka, a jakkoliv nesouhlasím s výsledkem jednání na pražském magistrátu, měl by dostat šanci," uvedl Nečas.

12:30 - Volby všech orgánů, tedy radních a šéfů výborů by měly být veřejné. Dohodly se na tom zastupitelské kluby. Podle kritiků této varianty hrozilo, že by v tajné volbě nemuseli radní dostat všechny hlasy z klubu ODS. Bez Jiřího Dienstbiera mladšího, který se volby nezúčastní, má ODS s ČSSD 33 z 63 hlasů. Otázkou je, zda zastupitelé ODS dají veřejně hlasy Lubomíru Ledlovi (za KSČM), který se chystá kandidovat na šéfa kontrolního výboru

12:26 - Pražská TOP 09 se ohradila proti nařčení, že by stála za organizací protestů. "V žádném případě neovlivňujeme konkrétní podobu protestů, které jednání provázejí, děkujeme však všem občanům, kteří se s povolební situací v Praze nechtějí smířit“, uvedl Tomáš Hudeček, předseda klubu zastupitelů TOP 09. Strana také vyzvala zástupce ODS a ČSSD, aby se znovu vrátili k jednacímu stolu.

12:08 - Organizátoři protestu vyzvali demonstranty, aby ve dvě hodiny, kdy by jednání mělo začít, opět přišli na magistrát.

12:05 - Sál zastupitelstva se vyprázdnil. Skupinky lidí postávají před radnicí a sledují vysílání ČT na velké obrazovce. Na Mariánském náměstí se jich pohybuje několik desítek, většinou se ale rozcházejí.

11:56 - "Osoby nespokojené s uzavřením koalice na pražském magistrátu odmítají jakoukoli diskuzi a snaží se za každou cenu a mimo volební místnosti prosadit svoje názory či spíše osobní frustrace," komentoval v rychle vydaném prohlášení kandidát na primátora Svoboda. Znovu odmítl využít městskou policii a demonstranty nechat vyvést.

Podle něj by Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a Václav Havel neměli šířit domněnky a využívat je pro své vlastní zviditelnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Karel Březina (ČSSD), Bohuslav Svoboda a Boris Šťastný (oba ODS)

11:54 - Před přerušením schůze do 14:00 se dostali k mikrofonu také samotní organizátoři protestu. Jehlička vyzval demonstranty, aby nechali schůzi proběhnout. Chtějí totiž přečíst Listopadovou výzvu a předat podpisové archy. O to již údajně zastupitele požádali, ale stále prý nedostali žádnou odpověď. 

11:50 - Bývalý prezident Václav Havel, který se rovněž pod Listopadovou výzvu podepsal, se také přimlouval za to, aby se dav zklidnil. "Co k tomu dodat? Snad jen - kdo seje vítr, sklízí bouři," řekl novinářům Havel. [celá zpráva]

11:46 - Lídr TOP 09 Zdeněk Tůma potvrdil, že se bude také ucházet o post pražského primátora, v úspěch ale nedoufá. Podobně jako Dienstbier chápe protesty, ale souhlasí, že schůze zastupitelstva musí proběhnout. Protože byla schůze zahájena, technicky vzato sám prý promluvit na mikrofon nemůže. Mezi demonstranty s ohledem na jejich množství odmítl jít s tím, že by mohl být nařčen, že demonstraci svolal.

11:27- Bohuslav Svoboda se znovu pokouší promluvit. Oznamuje, že schůzi přerušuje do 14:00.

11:18 - V zastupitelském sále je nyní na tři stovky demonstrantů, mezi nimi i muž s maskou vepře, který zaujal místo přímo naproti řečnickému pultu. V rukách třímá transparent s nápisem: "Prasátka ODS ČSSD nikomu nepustí svá korýtka".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeden z demonstrantů se vyzdobil maskou vepře

11:15 - Jiří Dienstbier je přesvědčen, že protest k ničemu nevede. "Na jednu stranu chápu důvody protestu, ale na druhou stranu jednání zastupitelstva proběhnout musí, a proto by měli demonstranti volit takovou formu, aby se mohly orgány zastupitelstva zvolit," řekl Dienstbier.

11:11 - Tůma nabídl Svobodovi, že k protestujícím promluví, ale nepochodil. "Nabídl jsem panu Svobodovi, že se pokusím demonstranty uklidnit, ale nebyl zájem, abych postupoval touto cestou. On je nejstarší, tudíž předsedající člen zastupitelstva," řekl pražský lídr TOP 09.

Foto: René Volfík, ČTK

Zdeněk Tůma na ustavujícím jednání magistrátu

11:07 - Demonstranti již pronikli i do prostorů určených pro zastupitele. Protestující tak v podstatě zaplavili celý sál.

11:04 - Šťastný šel mezi demonstranty a rozdával jim vytištěný výňatek z Ústavy ČR vysvětlující princip zastupitelské demokracie. Někteří demonstranti se vzpurným výrazem ve tváři po něm zmačkaný arch papíru hodili zpět. Opět se ozvalo skandování. Svoboda se pokusil znovu promluvit na mikrofon, ale tentokrát již nebylo slyšet vůbec nic.

10:54 - Situace je zmatená. Jeden z autorů Listopadové výzvy Marek Jehlička řekl novinářům, že se pokusí protestující utišit, ale potřeboval by se dostat k mikrofonu, aby tak mohl vůbec učinit.

Foto: René Volfík, ČTK

Demonstranti vtrhli do jednacího sálu. Schůze zastupitelů musela být přerušena.

10:50 - Svoboda vyzval organizátory protestu, aby se k němu dostavili k vyjednávání. Není však jisté, zda se jeho hlas k sluchu iniciátorů Listopadové výzvy skrz hluk dostal.  Lidé volali Hanba!, Je to podvod!, Březina ven! a opět se dovolávali nových voleb.

10:41 - Předsedající Svoboda opět začal mluvit, přes ohlušující pískot ho ale opět není slyšet, jednání bylo zase na dalších 20 minut přerušeno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstranti na jednání pražského magistrátu

10:29 - Volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml. sdělil novinářům, že ze svého postoje nehodlá ustoupit a velkou koalici nepodpoří. Podle něj se klub ČSSD usnesl na závazném hlasování. Dienstbier při volbě odejde ze sálu.

10:26 - Sálem rezonuje hluk trumpet a pískot. Ozvalo se skandování: "My chceme Tůmu," které posléze vystřídalo "Ať mluví Havel". Lidé se také dožadovali nových voleb.

10:24 - Předseda pražské ODS Boris Šťastný řekl, že sice každý má právo na projev, ale "toto není slušné důstojné vystupování". "Navíc ti, co proti tomu protestují, podporují TOP 09," dodal Šťastný.

10:21 - Předsedající  se pokusil znovu zahájit schůzi, ale jeho slova zanikla v ohlušujícím pískotu. Přerušil tedy schůzi na dalších 20 minut a svolal jednání klubů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Svoboda při jednání magistrátu

10:16 - Organizátoři ukončili oficiálně demonstraci před radnicí a vyzvali lidi, aby se zúčastnili jednání. V lóži pro veřejnost je i část příznivců velké koalice s  transparenty "TOP 09 - bublina, která splaskne" a "Topko, nemluv za Pražany".

10:13 - "Jako demokrat nemohu souhlasit s vulgaritami, které na mě pokřikují," řekl Svoboda. Odmítl však demonstranty nechat vyvést ze sálu. Stěžoval si přitom, že organizátoři slíbili, že protest jednání nenaruší.

10:09 - Část demonstrantů protestuje přímo v jednacím sále zastupitelstva, síní rezonuje pískot a skandování. Bohuslav Svoboda přerušil jednání, které mělo kolem 10:00 začít. Prohlásil, že bude jednání přerušovat i 14 dní, dokud se nebudou zastupitelé slyšet.

10:03 - Do jednacího sálu vstoupil i exprezident Václav Havel. "Je dobré, že sem lidé přišli a že se zajímají o to, co se děje. Jsou právem pohoršeni," řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Exprezident Václav Havel se Zdeňkem Tůmou (TOP 09)

10:01 - Kvůli obavám z demonstrace magistrát zrušil akci, na které měli zastupitelé na Staroměstské radnici převzít osvědčení o svém zvolení. Pak by totiž museli projít kolem demonstrujícího davu. Osvědčení zastupitelé převezmou během dne.

9:40 - Zastupitelé se již dohodli na tom, že volba rady navzdory zvyklostem neproběhne tajně. Novinářům to sdělil jeden z architektů velké koalice Karel Březina (ČSSD). Podle něj je veřejná volba transparentní.

9:37 - Lidé nosí stužky v barvách hlavního města, žluté a červené. Nad hlavami se tyčí transparenty s hesly: Nechceme prasárnu nebo 90 procent shody, jde jim jenom o podvody. Ze zástupu se nyní ozývají písně Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

9:34 - Vraťte hlasy pro Dienstbiera, takhle jsme nevolili a stop aroganci, skandují lidé. Na pódiu promluvil filosof Miroslav Petříček. "Za zastupitele se stydíme," prohlásil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pohled na Mariánské náměstí zaplněné demonstranty

9:31 - Podle některých odhadů by před radnicí mohlo být až tisíc demonstrantů. Lidé křičí "Hanba!", jeden z nich začal hrát písně Karla Kryla.

9:27 - Demonstrantům rozdávají skupinky lidí vajíčka. Ustavující shromáždění zastupitelstva začíná v deset hodin dopoledne.

9:25 - Před budovou magistrátu je asi 300 lidí, další přicházejí. Někteří z nich už jsou v sále, kde zastupitelé budou jednat.

Foto: René Volfík, ČTK

Demonstranti před pražským magistrátem

9:22 - Ke stovkám lidí promluvil iniciátor Listopadové výzvy Marek Jehlička. Podle něj se dosud pod petici vyzývající zastupitele, aby velkou koalici nepodpořili, podepsalo 23 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám