Hlavní obsah

Lidé se čas od času naštvou, komentuje Havel protest na pražském magistrátě

Právo, trj, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Exprezident Václav Havel v úterý přišel na jednání pražského zastupitelstva. Není spokojen s koalicí, která v Praze vznikla, nesouhlasí ale ani s průběhem demonstrace. Podle něj by se měla zklidnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Exprezident Václav Havel se Zdeňkem Tůmou (TOP 09)

Článek

„Co k tomu dodat? Snad jen kdo seje vítr, sklízí bouři,“ odpověděl na otázku o průběhu demonstrace, jejíž účastníci obsadili sál a hlasitými projevy neumožňují jednat. „Není moc obvyklá. Většinou se nedemonstruje v jednacím sále radnic,“ charakterizoval protest Havel.

Čas od času se občané naštvou. Je důležité, aby to zachovalo pokojné, mírumilovné hranice
bývalý prezident Václav Havel

Na dotaz, zda považuje zastupitelstvo za legitimní, Havel odpověděl: „Je otázka, jestli jsou zastupiteli, ještě podle programu nesložili slib. Podle mého mínění by bylo za prvé potřeba uklidnit občany, za druhé požádat o mikrofon, za třetí by měl primátor zahájit schůzi. Jak, to má na programu, nic z toho se nestalo. Jsou bezradní, nevědí, co mají dělat,“ řekl Havel.

„Čas od času se občané naštvou. Je důležité, aby to zachovalo pokojné, mírumilovné hranice,“ poznamenal exprezident.

Tůma chtěl demonstranty uklidnit, Svoboda to odmítl

Kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda novinářům řekl, že jednání přerušil do 14 hodin, „protože nebylo kde jednat“. Příliš nezabrala ani výzva Marka Jehličky z zmenpolitiku.cz, aby se lidé uklidnili. Svoboda odmítl nabídku lídra TOP 09 Zdeňka Tůmy, že se pokusí zklidnit emoce lidí.

„Řekl jsem, jestli jsou to vaši lidé, tak je uklidněte, ale rozhodně si nepřeji, abyste se vystavoval podezření, že tito demonstranti jsou vaši. Protože doufám, že nejsou, i když někteří členové TOP 09 se připojují,“ reagoval Svoboda.

Havel: Demonstrace jsou součástí demokracie

Dovést jednání do konce považuje Svoboda za svou povinnost. Na otázku, zda průběh demonstrace může ovlivnit hlasování, Svoboda řekl: „Myslím si, že to jednání demonstrantů ovlivní názor obyvatel ČR na to, co je a co není demokratické.“

„Myslím si, že demonstrace jsou naprosto bytostnou součástí demokracie, pokud splňují určité náležitosti, aby neházely kamení nebo podobně,“ reagoval Havel.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE: Volba primátora Prahy

V budově pražského magistrátu jedná v úterý zastupitelstvo v novém složení. Na protest proti velké koalici proti tomu protestovali nespokojení Pražané. Jednání...

Výběr článků

Načítám