Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Šéf ochránců soukromí Igor Němec

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) minulý týden rozhodl, že uvádění osobních údajů lékařů na předpisech, které vydávají pacientům, je proti zákonu. Stejně tak rozhodl, že pražský hotel Savoy porušil zákony, když pořídil záznam z lednové schůzky šéfa kanceláře prezidenta Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem. Na vaše otázky odpovídal na chatu v úterý 29. dubna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Igor Němec na on-line chatu

Článek

Němec v případě osobních údajů lékařů uvedl, že neexistuje jasný účel, proč by adresa lékaře měla na receptu být. ÚOOÚ o záležitosti rozhodl na základě podnětu České lékařské komory. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta nebude mít ministerstvo s případnou změnou problém.

Pražský hotel Savoy může zase podle šéfa ÚOOÚ za pořízení záznamu z jednání obou mužů zaplatit pokutu, jejíž výše se může vyšplhat až k deseti miliónům korun.

Podle něj se hotel dopustil neoprávněného shromažďování osobních údajů, "kde nebyla splněna informační povinnost návštěvníků hotelu, že jsou sledováni kamerami. Savoy podle Němce pochybil i v tom, že tamní kamerový systém na Úřadu pro ochranu osobních údajů nezaregistroval, což je jeho zákonná povinnost.

Igor Němec na on-line chatufoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Němec byl v roce 1992 jako pražský lídr ODS zvolen do Sněmovny, stal se ministrem vlády premiéra Václava Klause. Byl pražským zastupitelem a radním pro kulturu, církve a cestovní ruch. V roce 2002 byl zvolen primátorem hlavního města.

Předsedou ÚOOÚ je od roku 2005, odkdy také není členem žádné politické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám