Hlavní obsah

Ombudsman vzkazuje Babišovi: Nechte psychoterapeuty pracovat

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Epidemie koronaviru útočí nejen na fyzické zdraví, ale i na psychickou kondici lidí. Podle průzkumu psychoterapeutů z iniciativy Delamcomuzu téměř 80 % obyvatel pociťuje zhoršení svého duševního stavu. Provozovny psychoterapeutů ale musí být kvůli vládním restrikcím uzavřeny. I proto se na premiéra Andreje Babiše (ANO) obrátil ombudsman Stanislav Křeček s tím, aby umožnil odborníkům pracovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolený ombudsman Stanislav Křeček poskytl 17. února 2020 deníku Právo rozhovor.

Článek

Psychologické a psychoterapeutické služby poskytované zhruba pěti tisíci terapeuty jsou nyní zredukovány jen na online sezení a telefonické intervence. Pro mnoho lidí ale takové služby nejsou buď dostupné, nebo vhodné třeba právě proto, že mají problémy kvůli přesunu většiny interakcí do online světa. Pracovat přímo s klienty nyní mohou jen psychoterapeuti ve zdravotnictví, jejichž kapacity jsou ale dlouhodobě zcela nedostatečné.

Převozy pacientů do Německa? Babiš je najednou připraven to řešit

Domácí

Vzhledem k dlouhodobosti krizových opatření a zvyšovaní́ psychické́ zátěže ve společnosti opakovaně žádaly profesní organizace Unie psychologických asociací a Česká asociace pro psychoterapii výjimku, ale marně. Psychoterapeuty se proto nyní rozhodl podpořit i veřejný ochránce.

„Jsem toho názoru, že v současné situaci je potřeba zpřístupnit tyto služby i pro klienty v provozovnách, tedy mimo zdravotnická zařízení. Domnívám se, že by zakotvení výjimky pomohlo přispět ke zlepšení celkové situace u osob, které mají psychické potíže, ať již po prodělaném onemocnění covid-19, či trpící sociální izolací. Zejména u druhé skupiny se mi online terapie nejeví jako vhodná,“ napsal Křeček v dopise premiérovi.

Psychoterapeuti: Nechte nás pomáhat!

Domácí

Psychoterapeuti zdůraznili, že jsou schopni a připraveni dodržovat všechna potřebná hygienická opatření. „Benefity znovuotevření praxí jednoznačně převažují nad případnými riziky,“ byl si jist předseda Unie psychologických asociací Michal Walter.

„Psychoterapie je efektivním nástrojem ke zlepšení duševního zdraví. Zvýšení dostupnosti těchto služeb pro jednotlivce, páry či rodiny významně přispívá ke snižování stresu, zvyšování psychické odolnosti, a tedy i lepšímu fyzickému zdraví,“ dodal šéf České asociace pro psychoterapii Jiří Drahota.

Reklama

Výběr článků

Načítám