Hlavní obsah

Olomouckou Sidii zaplnili sběratelé

Novinky, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Centrem sběratelů je již druhým rokem Olomouc. Míří do zdejšího kulturního domu Sidia, kde pro ně novojičínská Agentura sběratelů pořádá pravidelné bleší trhy. Poslední se uskutečnil v sobotu.

Foto: Helena Horáková videovize.info

Autorka knihy Alice Dubská, publicistka Lenka Jaklová a editor Jaroslav Blecha.

Článek

"Vystavuje se vždy na přibližně tři sta stolech a lze říci, že olomoucká akce patří k největším svého druhu v České republice. Ono také sehnat někde obdobně velké prostory, jaké jsou v Sidii, není snadné," řekl Právu Jiří Genzer z novojičínské agentury.

Pestrý výběr

Sidia v sobotu připomínala jedno velké mraveniště. K mání tu byly různé starožitnosti, poštovní známky, pohlednice, mince, pamětní medaile, staré učebnice a knihy, hodiny, fotoaparáty, hračky, sklo, porcelán, rozličné věci vojenského charakteru, hudební nástroje i různé kuriozity.

"Měli jsme tu již například i staré zubařské nářadí a také 120 centimetrů vysoký funkční dřevěný mlýnek na kávu. Vlezlo jí do něj snad půl pytle. Exponát hledal nového majitele sotva deset minut. Největší zájem je však obecně v poslední době o militarie a hlavně o staré pohlednice. Ty skutečně letí a někteří z těch, kteří je nabízí, už ani nepotřebují stůl. Vyměňují si je, případně prodávají v uličkách. Jde-li o skutečnou raritu, která mu chybí ve sbírce, je sběratel ochoten dát za pohlednici třeba i pět tisíc korun," tvrdí Genzer.

Zájem mají i cizinci

Do Sidie nemíří jen Češi. Slyšet je tu možno také polštinu, ruštinu a němčinu. "Lidi sem láká to, že nejde o úzce specializovanou výstavu. Nabídka je vždy velmi široká," podotkl Genzer.

Reklama

Související témata:
Numismatika

Výběr článků

Načítám