Hlavní obsah

Olomoucké výstaviště zaplnili zahrádkáři

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živo bylo o víkendu na olomouckém výstavišti. Davy lidí tu zavítaly na první ze série zahradnických trhů, které se společnost Výstaviště Flora rozhodla uspořádat poté, co musela zrušit kvůli pandemii koronaviru jarní etapu největší a nejstarší tuzemské zahradnické výstavy Flora Olomouc.

Zahradnické trhy na olomouckém výstavištiVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Akce, kterou ročně navštíví desítky tisíc lidí, měla být na výstavišti uspořádána v závěru dubna a souběžně s ní se měly konat i tradiční jarní zahradnické trhy. Lidé však o možnost nakoupit si vše potřebné pro své zahrádky či balkóny nepřišli.

„Období jara je spojené s pracemi na zahrádkách, sázením rostlin či kutilskými pracemi kolem domu. Proto jsme se rozhodli po zrušení jarních zahradnických trhů uspořádat jejich obdobu. Současně také chceme podpořit české prodejce rostlinného materiálu, které citelně zasáhla současná situace,“ řekla Právu mluvčí výstaviště Kristýna Buchtová.

Pilotka na letišti v Olomouci nezvládla vzlet s rogalem

Krimi

Zahradnické trhy nabídly v okolí pavilonů A a E zájemcům široký sortiment květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků a zahradnických pomůcek a potřeb. Zájem byl například o begonie a balkonové rostliny, kosatce, pivoňky či denivky. Na své si přišli i milovníci kaktusů a sukulentů. S prázdnou neodcházeli ani zájemci o ovocné stromky a keře.

„Je dobře, že se trhy konají. Objevili jsme tu zajímavé skalničky, nakoupili jsme i nějaké sazenice, třeba okurek, paprik a rajčat,“ svěřil se Právu jeden z návštěvníků trhů, který na ně zavítal se svou manželkou.

„Je to fajn akce. Oceňuji, že vše potřebné lze koupit na jednom místě,“ doplnil další z návštěvníků trhů Jan Koutný, který na ně přijel do Olomouce z Prostějova.

Takhle se hraje pro auta. Kapela Mirai vyprodala hned dva koncerty

Kultura

Zahradnické trhy, které měly o víkendu premiéru, se na olomouckém výstavišti budou konat ještě 23. až 24. května a 6. až 7. června. „Termíny jsme volili tak, aby již bylo „po zmrzlých“ a návštěvníci se nemuseli bát vysadit si nové rostliny hned na zahradu či balkon,“ poznamenala mluvčí.

Zahradnické trhy jsou podle ní připravovány podle přísných hygienických norem. Stánky ve Smetanových sadech jsou v dostatečné vzdálenosti od sebe a návštěvníci mají k dispozici dezinfekci. „Vše jsme konzultovali s krajskou hygienickou stanicí. Zdraví je pro nás na prvním místě,“ doplnila Buchtová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám