Hlavní obsah

Okamuru kvůli výhrůžkám hlídá policie

Právo, ada, nig

Místopředseda Sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura má podle zjištění Práva už pár týdnů přidělenou policejní ochranku. Důvodem jsou výhrůžky skupiny Romů z Libereckého kraje, kteří v srpnu na Facebooku zveřejnili příspěvek, v němž vyzývají ostatní, aby na Okamuru vzali nože a společně ho odstranili. Nelíbí se jim, že Okamura v roli poslance dlouhodobě prosazuje zpřísnění dávek hmotné nouze pro nepřizpůsobivé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

„Po dohodě s policií nemohu nic sdělovat,“ sdělil v úterý Okamura na dotaz Práva, proč má dočasnou policejní ochranu. Dodal, že on o ni nežádal.

Od videa, které sdílel i Okamura, se později romské organizace distancovaly. Policie nicméně zahájila úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování.

Už dva obvinění

Jak řekla ČT mluvčí policie v Libereckém kraji Vladimíra Šrýtrová, policie již obvinila dva muže kvůli videonahrávce, na které jeden z nich vyhrožuje Okamurovi pobodáním, a druhý dal nahrávku na sociální síť. Oběma hrozí vězení od šesti měsíců do tří let.

Okamura: Druhé housle nikomu hrát nebudeme

Domácí

Vyhrožování politikům není v České republice ojedinělé. Do letošního května využíval dočasnou policejní ochranu místopředseda vlády, ministr průmyslu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Kvůli stupňujícímu se tlaku nakonec v květnu vláda na návrh ministra vnitra zařadila dvojministra na seznam trvale chráněných osob.

Očividně hledáte práci, novou mluvčí ale nechci, pustil se Okamura do Maláčové

Domácí

Vedle prezidenta, premiéra, šéfů obou parlamentních komor využívají policejní ochrannou službu také ministři vnitra, financí, zahraničí a resortu spravedlnosti. Ochranu ministra obrany má na starosti vojenská policie.

Policejní ochrana se nevztahuje pouze na vybrané ústavní činitele.

Podle zákona o policii může být poskytnuta i osobě, které hrozí újma na zdraví nebo jiné vážné nebezpečí. O přidělení ochranky rozhoduje příslušný policejní orgán a souhlasit musí i daná osoba.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám