Hlavní obsah

Odvolání starosty Jančíka z Prahy 5 žádá pětitisícová petice

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pod petici strany Věci veřejné (VV) požadující odvolání starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) se podepsalo 5 188 občanů, z toho 3 357 obyvatel městské části, jíž Jančík vládne. Opoziční strany a občané viní Jančíka z korupčních praktik a "neúcty k občanům a k přírodě". Díky petici bude muset zastupitelstvo o svržení starosty jednat.

Článek

Podle textu petice by odvolání Jančíka z funkce starosty pomohlo nastolit právní i finanční kontrolu na radnici a obnovit demokratické principy v zastupitelství Městské části Prahy 5.

"Petice otevírá prostor pro občany i pro opoziční zastupitele, aby vyjádřili svůj názor na řízení radnice starostou Jančíkem,“ uvedl Jiří Vejmelka, předseda Klubu Prahy 5 strany Věci veřejné, který ve čtvrtek osobně petici na radnici Prahy 5 předal.

Odvolání musí zastupitelstvo projednat 

Zákon o Hlavním městě Praha udává zastupitelstvu povinnost projednat petici nejpozději do 60 dnů. Kvůli tomu nebude moci Jančík, tentokrát za pomoci koaličních partnerů, stáhnout návrh na své odvolání z programu zastupitelstva.

Jančík působí ve vrcholových funkcích na radnici Prahy 5 již 11 let. Naposledy vzbudila pozornost snaha opozičních zastupitelů o odvolání Jančíkovy chráněnky Andrey Češkové, proti níž měli pádné argumenty ohledně nejasností kolem financování její mohutné kampaně do europarlamentu.

I tentokrát disciplinovaná koalice hlasování zabránila. Nynější europoslankyni Češkovou, která s Jančíkem figuruje v několika společnostech, viní opozice také ze střetů zájmů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám