Hlavní obsah

Odvolání ředitelů tří státních firem nebylo profesionální, tvrdí Rusnok

Praha
Aktualizováno

Předseda vlády v demisi Jiří Rusnok v nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že odvolání ředitelů tří státních firem nebylo profesionální a mělo být vypsáno výběrové řízení. Dále sdělil, že je připraven stáhnout zákonné opatření, kdyby to bylo nutné. Jmenoval zejména návrh na zvýšení sazby za státní pojištěnce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premier Vlády v demisi Jiři Rusnok v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Rusnok se vyjádřil k odvolání ředitelů tří státních firem, které v minulých dnech odvolal ministr dopravy Zdeněk Žák. Podle Rusnoka je plná zodpovědnost za tuto změnu na samotném ministru, který tam chtěl podle něj zřejmě lidi, kterým důvěřuje. [celá zpráva]

„Nevím, s kým to ministr diskutoval. Zřejmě to s nikým nediskutoval, ale vidím to jako minimální problém. Profesionální to není, ideální by bylo výběrové řízení,“ konstatoval Rusnok.

Návrh na zvýšení sazby za státní pojištěnce má v příštím týdnu projednávat Senát. Jiří Rusnok uvedl, že je případě nutnosti připraven zákonná opatření stáhnout. „Kdyby chtěli víc za státní pojištěnce, tak návrh stáhnu, protože by se dostal do rozporu se státním rozpočtem,“ uvedl předseda vlády v demisi.

Pokud budou chtít senátoři navrhovat změny, které zachovají předlohu, je s nimi připraven diskutovat.

Konec anonymních firem

Vláda v demisi nové Sněmovně pošle zákony, které se týkají poplatků za pobyt v nemocnici a také rozpočet na rok 2014. „Existují i další oblasti, kde by bylo nutné rychlé projednávání zákonů, ale nebudu je teď zmiňovat. Nová Sněmovna se musí zabývat například zákonem o úřednících a o vojácích. Nevím ale, jestli bude nová Sněmovna ihned funkční,“ doplnil Rusnok.

V poledním pořadu České televize přišla řeč také na dlouho diskutovaný problém daňových rájů. „Daňové ráje jsou Achillova pata vyspělých zemí, které o tom vedou intenzivní diskuzi na globální půdě. Pokud jde o nás, je potřeba dokončit legislativní posun, kdy už nebude možné mít anonymní akciovou společnost,“ konstatoval Rusnok.

Podle něj státní zakázku nemůže dostat firma, která je anonymní, nebo firma se sídlem v daňových rájích. Uvedl také příklad, kterého zneužívají české firmy.

„Firmy se přihlásí do Prahy, protože tam chodí kontrola průměrně jednou za 206 let. Takový inzerát lze najít na internetu. Daňový řád umožňuje stanovit správce daně, podle aktivit a místa podnikání firmy. Požádám ministra, aby vydal příkaz, aby firmy měly daňové správce tam, kde mají provozovnu. Daňový řád umožňuje zachovat správce v místě provozovny,“ vysvětil Rusnok.

Zemanův výrok Česko poškodit nemůže

Rusnok také odpovídal na otázku, jestli vyjádření prezidenta Miloše Zemana ohledně přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do izraelského hlavního města Jeruzalém, může narušit mírový proces.

„Postoj k arabským státům není zásadní problém, je to vytržené z kontextu. Vydali jsme komuniké, ve kterém vyjadřujeme podporu mírovému procesu. ČR to poškodit nemůže, alespoň já si to nemyslím. Nepřeceňujme význam ČR ve světě,“ shrnul Rusnok.

Reklama

Výběr článků

Načítám