Hlavní obsah

ODS slaví, Špidla hledá příčiny neúspěchu

Právo, Novinky, luk, gö, jp
PRAHA

Občanští demokraté, kteří získali podle odhadů ve volbách do Evropského parlamentu devět křesel, mají důvod k oslavám. Radují se i komunisté s pěti mandáty. Naopak volby jsou zklamáním pro ČSSD, která získala křesla tři.

Foto: Nakladatelství Paseka
Článek

Předseda ODS Mirek Topolánek označil odhad hlasů získaných v eurovolbách za úspěch. "My jsme v závěru kampaně udělali z voleb do Evropského parlamentu vnitrostátní referendum a v tom vnitrostátním referendu jsme jednoznačně vyhráli. Strany vládní koalice totálně propadly. Je to jejich fatální neúspěch," řekl Právu.

Odhad výsledků voleb podle Topolánka pro ODS znamená potvrzení toho, že strana jde správnou cestou.

Opozice oslavuje mandáty

"Pokud by výsledky byly takové, jako jsou odhady, pak bychom samozřejmě k radosti měli důvod," uvedl ve volebním studiu Českého rozhlasu Jan Zahradil, lídr kandidátky ODS.

"Předběžně jsme porazili strany vládní koalice, a to je úspěch," řekl Právu předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Shodně s lídrem Miloslavem Ransdorfem počítají s tím, že komunistům ještě tři procenta přibudou a že získají ještě o mandát víc. "Počítáme s tím, že budeme mít šest mandátů," řekl Novinkám Ransdorf.

Zklamání prožila sociální demokracie. Podle předsedy strany Vladimíra Špidly je příčinou nízká volební účast. Výsledky považuje za neúspěch své strany.  

Spokojenost v táboře nezávislých

Předseda Evropských demokratů Jan Kasl, jehož strana kandidovala společně se Sdružením nezávislých je s výsledky také spokojen. "Pokud to opravdu dopadne tak, že budeme čtvrtí se třemi mandáty, tak z toho samozřejmě máme radost. I když nezakrývám, že jsem osobně čekal křesla čtyři," řekl Kasl Novinkám. 

Z jejich společné kandidátky se podle odhadů do Evropského parlamentu dostane bývalý ministr zahraničí Jozef Zieleniec, bývalá velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková a ředitel gymnázia v Napajedlích Tomáš Zatloukal.  

Spokojenost vládne i ve straně Nezávislých. Jana Bobošíková řekla, že si nesmírně váží preferenčních hlasů. Překvapilo ji, že je podle průzkumů volili mladí lidé. "Je to pro mne velké překvapení, protože mládí je plné dychtivosti a touží po změnách a já bych je v tomto směru nechtěla zklamat," řekla Bobošíková.

Zklamání z volební účasti

Všichni kandidáti do jednoho byli rozčarování z toho, že k volbám přišlo jen 29 procent voličů.

"Je to nemilé překvapení, vzhledem k tomu, že jsou to první eurovolby, tak jsem předpokládala, že účast bude daleko vyšší," řekla Novinkám jednička na volební kandidátce KDU-ČSL Zuzana Roithová. Její strana získala podle odhadů dva mandáty.

Podle politologa z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Bureše je účast nízká hlavně proto, že lidé cítí, že o České republice se rozhoduje na politické scéně v ČR. "EU je pro ně vzdálená a nemyslí si, že hlas je důležitý," řekl Novinkám Bureš.

Za nízkou volební účast mohlo podle některých i jasné počasí, lidé dali přednost jiným aktivitám. "Je vidět, že lidé dali přednost chatám a chalupám, přesto všem, co přišli volit děkuji," řekl volební lídr sociální demokracie Libor Rouček.

Klaus je z nízké účasti smutný

"Pokud je účast mezi 25 až 30 procent, jak se zatím ukazuje, jsem z toho smutný. Svědčí to o tom, že někteří lidé nechali za sebe volit někoho jiného," řekl Právu dnes v Praze Kobylisích český prezident Václav Klaus.

Podle jeho postřehů, které vycházejí z četných rozhovorů s ostatními evropskými státníky, se nepodařilo nastolit evropskou tématiku - otevřít toto téma. V eurovolbách se tak odráží především domácí problémy.

Co řekli k výsledkům voleb

ODS

Jan Zahradil: Pokud by byly výsledky takové jako odhady, tak bychom samozřejmě měli důvod k radosti. (Radiožurnál)

Mirek Topolánek: Je to fatální neúspěch vládních stran.

KSČM

Miroslav Grebeníček: Předběžně jsme porazili strany vládní koalice a to je jednoznačný úspěch.

ČSSD

Stanislav Gross: Považuji to za výraznou politickou porážku.(Radiožurnál)

Vladimír Špidla: Třetí místo rozhodně není úspěch.

SN-ED

Jan Kasl: Pokud opravdu budeme čtvrtí se třemi mandáty, je to samozřejmě úspěch.

Jozef Zieleniec: "Je to nepochybně úspěch. Je pro nás důležité, že jsme byli konečně přijati nejen médii, ale i voliči jako vážná alternativa na politické scéně. (ČTK) 

Nezávislí

Vladimír Železný: To, že jsem se z televize dozvěděl, že hnutí Nezávislí volili mladí lidé, je pro mě potěšující. Mladí jsou méně konzervativní a tíhnou ke změně. Proto nás asi volili.

KDU-ČSL

Zuzana Roithová: Je mi skutečně líto, že účast byla tak nízká. S tím by měli politici něco udělat.

Miroslav Kalousek: Pochopitelně, že dojde-li opravdu k výraznému neúspěchu, vyvolá to frustrace uvnitř jednotlivých stran a frustrace uvnitř jednotlivých stran vždy znamenají nějaká napětí, která ke stabilitě nepřispívají.

US-DEU

Pavel Němec: Pokud by se to potvrdilo, výsledek by nás samozřejmě mrzel. Že jsme v prezentaci našich myšlenek před volbami do EP udělali řadu chyb, je jasné.

Spolu s prezidentem hlasovala v Kobylisích i jeho žena Livie. Na dotaz, koho volili, odpověděl Klaus: "Volil jsem stranu a ne jednotlivce."

Reklama

Související témata:

Související články

Začínají volby do Evropského parlamentu

V Evropské unii ve čtvrtek začínají volby do nového Evropského parlamentu (EP). Maratón čtyřdenního hlasování začnou ve 25 zemích občané Nizozemska a Velké...

Výběr článků

Načítám