Hlavní obsah

ODS se nelíbí záměr odebrat pěstounům-prarodičům odměny

– Praha

Poslanci ODS budou prosazovat změny ve vládní novele o sociálně-právní ochraně dětí, která mění péči o ohrožené děti. Nelíbí se jim ustanovení, podle kterých by o pěstounské dávky přišli prarodiče. Občanští demokraté navrhnou rovné podmínky pro pěstouny a sjednocení jejich odměn, uvedla nejsilnější vládní strana v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předlohu podpořila Sněmovna a nyní ji projednávají výbory. Debatu o ní již zahájil sociální výbor, kde se stal záměr zrušit odměny pěstounům-prarodičům terčem kritiky. Zástupci ministerstva práce a sociálních věcí zdůrazňovali, že připomínky jsou řešitelné.

„Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby se dávky plošně odnímaly prarodičům s argumentem, že mají ze zákona vůči dětem vyživovací povinnost,“ uvedl v prohlášení ODS zpravodaj novely Jan Čechlovský. Občanští demokraté jsou podle něho pro zpřísnění pravidel, která by měla zamezit například situacím, kdy si prarodiče berou do péče vnoučata, ač se o ně ve skutečnosti dál starají rodiče.

O zákonu chce ODS v koalici debatovat. Diskuse by se měla uskutečnit i se zástupci pěstounů a s odborníky. „Jsem přesvědčena, že tak zásadní zákon nemůžeme prosazovat proti všem, kteří pěstounskou péči vykonávají,“ poznamenala poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová. Poukázala na to, že prarodiče představují více než poloviční podíl všech pěstounů.

Stát počítá s 300 až 500 pěstouny

Díky novele by mělo končit více dětí v péči profesionálních pěstounů, a ne v ústavech. Předloha v případě schválení přiřkne méně peněz od státu zařízením pro okamžitou pomoc, jimž by měli začít víc platit rodiče. Úředníci by nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Pokud by to nebylo možné, děti by se měly dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin, kterých by v prvním období mohlo být v Česku 300 až 500.

Profesionální pěstouni by se registrovali na příslušném úřadě. Měli by nárok na odměnu i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Částka by se měla měsíčně pohybovat kolem průměrné mzdy. V jiných případech by měli pěstouni za péči o jedno dítě 8000 korun, za dvě děti 12 000 korun a 20 000 za nejméně tři děti či postižené dítě.

Předlohu bude ve Sněmovně posuzovat také výbor pro zdravotnictví a komise pro rodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám