Hlavní obsah

ODS proti mazání jmen ze svazků StB

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer narazil ve vlastních řadách. Poslanecký klub ODS totiž jednoznačně odmítl jeho nápad novelizovat zákon o zveřejnění svazků bývalé Státní bezpečnosti (StB) s cílem mazat neoprávněně vedené osoby. Právě to žádá herečka Jiřina Bohdalová, která minulý týden vyhrála soudní spor s vnitrem kvůli své evidenci v seznamech StB.

Foto: Rudolf Sem

Květnový koncert souboru SmartTease naváže na zdejší vystoupení holandských souborů, která se konají několikrát do roka již dvanáct let

Článek

"Diskuse byla poměrně velmi ostrá, nicméně ne kontroverzní. Ostrá v tom smyslu, že v žádném případě nepodpoříme, aby se ta jména vypouštěla," řekl v úterý Právu předseda ODS Mirek Topolánek, který se jednání klubu účastnil.

Langer dal ministru vnitra Stanislavu Grossovi měsíc na předložení novely, která výmaz umožní, s tím, že pokud se tak nestane, převezme iniciativu.

Topolánek současně zdůraznil, že na pozici poslanců není nic "protilangrovského". Občanští demokraté se podle svého předsedy shodují na tom, že v žádném případě nesmějí připustit, aby se zákon o zpřístupnění svazků StB či lustrační zákon znehodnotily či dokonce spadly pod stůl.

Stínový ministr trvá na svém

Podle informací Práva Langer popudil spolustraníky už tím, že svou iniciativu, kterou zveřejnil minulý týden v rádiu Impuls, předem neprojednal. Přitom coby stínový ministr by měl reprezentovat stanovisko celé strany.

Langer Právu řekl: "Já jsem nehovořil o tom, že to řešení má spočívat výhradně v tom výmazu. Varianty jsou několikeré, to je jedna z možných." Debata na klubu podle něj "vyzněla v tom smyslu, že v tuhletu chvíli máme obavu otvírat zákon o zpřístupnění svazků, neboť atmosféra ve Sněmovně není naprosto jasná. Této iniciativy by mohlo být využito buď k úplnému zrušení toho zákona, nebo jeho významnému okleštění."

Stínový ministr však i přes odpor vlastních poslanců na otevření zákona trvá. Místo výmazu ale navrhuje alespoň v seznamu zveřejnit případná pravomocná rozhodnutí soudu. "Já svůj slib hodlám splnit, pokud to neudělá pan ministr, novelu v tomto duchu připravím. Uvidím, jestli poslanecký klub setrvá na tom stanovisku," poznamenal Langer. Podle něj se také dá očekávat, že se lidé začnou obracet na Ústavní soud. Jeho rozhodnutí by bylo lepší než tlak politiků, dodal Langer.

Nečas: Ministerstvo je pasivní

S další variantou přišel místopředseda ODS Petr Nečas, který se úterního jednání klubu neúčastnil. Jak řekl Právu, na základě dosavadních legislativních analýz má za to, že by poznámky o rozhodnutí soudu nebyly v rozporu se zákonem, takže by jej nebylo třeba vůbec novelizovat. "Je otázka, proč tak ministerstvo vnitra nekoná. Jeho úloha v souvislosti s tímto zákonem je trochu podivná," uvedl Nečas.

Gross podle stanoviska tiskového oddělení svého ministerstva proti novele nic nenamítá. Změna bude však podle něj na místě, až najde politickou podporu.

Reklama

Související články

Seznamy agentů StB způsobily rekord

Zveřejnění seznamů bývalých spolupracovníků komunistické stání bezpečnosti (StB) způsobily rekordní návštěvy na stránkách ministerstva vnitra, které v březnu...

Výběr článků

Načítám