Hlavní obsah

ODS otevře premiérův byt ve Sněmovně

Právo, Jitka Götzová, Alexandr Mitrofanov
PRAHA

Jako zvláštní bod na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny v tomto týdnu chce zařadit ODS vysvětlení předsedy vlády a ČSSD Stanislava Grosse, kde vzal peníze na pořízení svého bytu.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto

Článek

"Kauza už přerostla do takových rozměrů, že je potřeba se ptát premiéra naprosto vážně. Premiér musí vyložit bez vytáček karty na stůl," uvedla v nedělním televizním pořadu Otázky Václava Moravce místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Původní záměr její frakce, interpelovat premiéra, už není podle ní dostačující.

Za nedůvěryhodné totiž považuje Němcová prohlášení podnikatele a bývalého novináře Mladé fronty Dnes Rostislava Roda, že premiérovu strýci Františku Vikovi půjčil 900 tisíc korun, které ten následně půjčil Grossovi. Zároveň soudí, že kauza vrhá neblahé světlo na celý stát, kdy klesají na burze české akcie, a vyčítá Grossovi, že přicházel s rozpornými vyjádřeními.

"Ve chvíli, kdy toto přesahuje do té míry tak, že poškozuje Českou republiku, tak samozřejmě otázka jeho odstoupení je naprosto jasná a objevuje se zde," dodala.

Její stranický kolega, šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, svého času na otázku, kdo mu pomohl k domu za pět miliónů, odpověděl: "Soukromé osoby mi zcela korektně půjčily, já to dodnes z naprosté většiny vrátil, ale pokud ty osoby nesouhlasí s tím, že jejich jména budou zveřejněna, já považuji za korektní to neříkat." Němcová včera k tomuto připomenutému výroku prohlásila, že je to úplně jiná záležitost než Grossova.

Rozpačitost nad vyvíjející se kauzou přiznala v pořadu i místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD), která ale svého stranického šéfa bránila. "Věci, které se zdají naprosto nepravděpodobné, tak se ukážou velmi často jako jednoduché a pravdivé. Nemám důvod premiérovi nevěřit," prohlásila.

Podle ní by měl premiér na Vika i Roda apelovat, aby zveřejnili směnku. "Určitě by to sloužilo k osvětlení celé věci," dodala. Nechce předjímat, jaký postoj k návrhu ODS zaujme ČSSD, protože o tom rozhodne teprve poslanecký klub.

Stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer v diskusním TV pořadu Nedělní partie zdůraznil, že Gross by měl vyvodit politickou odpovědnost v případě, pokud není schopen sdělit definitivní a průkaznou verzi. Jde-li o majetek, měl by podle Langra každý politik být "otevřenou knihou", aby bylo zřejmé, jak ke svému majetku přišel. Langer se podle svých slov přiklání ke globálnímu a radikálnímu řešení této problematiky.

Předseda vlády: rezignovat nemíním

Gross již od roku 2002 uvádí, že si byt pořídil z úspor, za pomoci rodiny i na hypotéku.

Gross na tiskové konferenci po jednání středočeské ČSSD ke kauze svého bytu pouze řekl: "Pro mě je tato záležitost v tuto chvíli uzavřena a myslím si, že není zapotřebí se k tomu víc vracet."

Zareagoval také na šířící se SMS o jeho údajně chystané rezignaci: "Mohu vás ujistit, že jelikož jsem přesvědčený, že jsem nic špatného neudělal kromě možná některých neobratností někdy před šesti lety, že jsem mohl postupovat možná jiným způsobem, tak rozhodně nic takového nehodlám udělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám