Hlavní obsah

Odmítnout návštěvu Zemana? Probírali jsme to, ale zavrhli, uvedl hejtman Půta

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) přiznal, že jeho krajská vláda před několika týdny diskutovala o tom, jestli není namístě odmítnout návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Libereckém kraji. Půta to uvedl na sociálních sítích v odpovědi na dotaz jednoho z uživatelů. Nakonec kraj Zemana uvítá, třídenní návštěva, na niž hlava státu vyrazí i s manželkou, začíná v úterý.

Foto: Michael Polák, Právo

Prezident a hejtman během poslední Zemanovy návštěvy v Libereckém kraji v únoru 2016

Článek

Podle Půty se vedení kraje otázkou zabývalo „s ohledem na předvolební kampaň“.

Půta na sociální síti odpovídal jednomu z uživatelů, jenž ho vyzval k tomu, aby Zemanovu návštěvu bojkotoval.

„Zvažte, prosím, zda by nebylo moudré odmítnout setkání s Milošem Zemanem při jeho návštěvě Libereckého kraje. Tento člověk dávno nehájí zájmy země a demokraté by nyní měli říci jasné a rozhodné slovo,“ vyzval hejtmana David Pokorný.

Jsem hluboce zklamán tím, že se pan prezident snaží vykládat ústavu jinak než v roce 2013
Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Půta mu odpověděl, že se tato věc řešila před třemi týdny na poradě radních. „Po dlouhé diskusi byla varianta odmítnout návštěvu pana prezidenta v kraji s odkazem na předvolební kampaň odmítnuta,“ napsal hejtman s tím, že se zatím kloní k tomu, že využije příležitosti „vyjádřit se k celé situaci během návštěvy“.

Hejtman také reagoval na prezidentův postup při setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na Hradě. [celá zpráva] Označil ho za nevhodný.

„A jsem hluboce zklamán tím, že se pan prezident snaží vykládat ústavu jinak než v roce 2013,” připsal Půta ke sporu premiéra a Hradu o to, zda by případná Sobotkova demise znamenala pád celé vlády, jako tomu bylo v minulosti, nebo jen odchod premiéra.

Miloš Zeman navštívil Liberecký kraj během svých oficiálních cest opakovaně, naposledy to bylo loni v únoru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Policie chce poslat hejtmana Půtu před soud

Po téměř třech letech ukončili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu práci na případu údajné korupční kauzy kolem současného libereckého...

Výběr článků

Načítám