Hlavní obsah

Odměnu za vyklízení Kliniky Ústavní soud opět zrušil. Tentokrát nebyla vysoká, ale nízká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odměna 24 200 korun pro exekutora Iva Luhana za vyklízení někdejšího Autonomního sociálního centra Klinika v Praze je příliš nízká a neodpovídá specifickým okolnostem. Ústavní soud (ÚS) ve středu proto zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3. Jde o druhý jeho zásah, napoprvé označil odměnu za nespravedlivou z opačných důvodů – byla nespravedlivě vypočítaná, tím pádem příliš vysoká. Tehdy měla činit 290 400 korun. Obvodní soud tak musí rozhodovat znovu a hledat správnou rovnováhu.

Foto: Lucie Plesníková, Novinky

Autonomní sociální centrum Klinika na archivním snímku

Článek

Budovu někdejší plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově obsadili aktivisté v prosinci 2014. Později měli objekt v bezplatné výpůjčce. Když smlouva vypršela a budovu získala Správa železnic, nechala ji vyklidit exekutorem. V loňském nálezu ÚS konstatoval, že exekutor chyboval při vyčíslení vlastní odměny. Sumu přes 290 000 korun stanovil nikoliv podle počtu vyklízených nemovitostí, ale podle počtu místností. Bylo to v rozporu s principem elementární spravedlnosti, řekl tehdy ÚS.

Napodruhé si Luhan odměnu stanovil na 217 800 korun. Obvodní soud ji však srazil na 24 200 korun, což bylo podle exekutora nepřiměřeně málo. Podal stížnost, ÚS se tak odměnou zabýval podruhé. Luhan poukázal na výjimečný charakter vyklízených nemovitostí a na to, že uživatelé Kliniky neprojevovali žádnou součinnost. Zdůraznil také to, že odměna exekutora není jeho čistým ziskem, ale jsou z ní hrazeny náklady na provoz exekučního úřadu.

Exekutor si za vyklizení Kliniky naúčtoval čtvrt milionu, Ústavní soud odměnu zrušil

Krimi

ÚS dal exekutorovi zapravdu. Vždy je potřeba zohlednit okolnosti a náročnost vyklizení konkrétní nemovitosti, řekl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk. Poukázal na to, že vyklizení trvalo sedm dní, uživatelé budovy s 35 místnostmi nespolupracovali, vše bedlivě sledovala média.

V jiném sporu, který se týkal náhrady hotových nákladů exekuce, ÚS nezasáhl, rozhodnutí před časem ponechal v platnosti. Jde zhruba o 610 000 korun. Jak odměnu, tak náhradu nákladů exekuce by měla podle soudních rozhodnutí hradit Tereza Virtová, někdejší členka kolektivu Kliniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám