Hlavní obsah

Odhozená žvýkačka může ode dneška v Praze vyjít na 30 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražané i návštěvníci české metropole by si od úterý měli dát pozor na novou pražskou vyhlášku zakazující odhození nedopalku cigarety nebo vyplivnutí žvýkačky na ulici. Výše pokuty se může vyšplhat až na 30 tisíc korun. Strážníci se chystají dodržování nařízení kontrolovat od prvního dne.

Článek

Nemilé překvapení může způsobit nové ustanovení cizincům, nejsou o něm prý informováni. Lidem, kteří předpis poruší, může být na místě uložena až tisícikorunová pokuta. Ve správním řízení pak do 30 tisíc korun.

Hlavní tlak na provinilce podle náměstka ředitele pražských strážníků Ludvíka Klemy začne od příštího týdne, kdy vstoupí v platnost také vyhláška, která zakazuje pití alkoholu na vybraných veřejných místech. Méně závažné přestupky se podle Klemy budou řešit domluvou.

Nový předpis pokládá za znečištění například i krmení holubů. Předloha zakazuje také znečišťovat veřejná prostranství "výkaly a výměšky". Pozor si budou muset dávat třeba i řidiči, kteří vyjíždějí ze staveniště, aby po jejich automobilu nezůstalo na ulici bláto a jiný nepořádek. Za nepořádek se budou pokládat i reklamy mimo schválená místa.

Zahraniční turisté se možná budou od července na strážníky, kteří jim budou chtít dát pokutu, dívat nechápavě. O vyhlášce podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury nevědí.

Výběr článků

Načítám