Hlavní obsah

Odejít od násilníka? Pro týrané ženy to bývá martyrium

Právo, Kateřina Severová

Soudy, policejní výslechy, návštěvy psychologa, to vše musí absolvovat týraná žena, když se rozhodne odejít od násilníka. Úřednické martyrium může trvat také několik let. Nemálo žen proto odchod od násilníka vzdá a trpí stejně dál.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Poté, co oběť domácího násilí překoná vnitřní zábrany a strach a odhodlá se odejít od násilníka, přicházejí nepříjemné policejní výslechy, zdlouhavá soudní řízení, návštěvy sociálních pracovníků a psychologů,“ uvedla Jaroslava Chaloupková, ředitelka neziskové organizace Acorus, jež pomáhá ženám ohroženým domácím násilím.

Stres, čas a peníze

Po ruce má hned příklad z praxe. „Máme u nás klientku, kterou manžel brutálně fyzicky týral. Když se konečně po letech i s dítětem rozhodla odejít, zděsila se, co vše ji čeká,“ popsala Chaloupková s tím, že klientka nyní vede dvě soudní řízení – opatrovnické a trestní proti bývalému partnerovi.

Dochází také na psychologické terapie jak sama, tak s dítětem, komunikuje se sociálními pracovnicemi a má za sebou už nespočet policejních výslechů. Vše trvá již rok a konec je v nedohlednu. „Když si vezmete, že žena je psychicky rozhozená, stále musí dokola popisovat, co se stalo, a vedle toho běží soudní lhůty, stále se svého hrozného snu nemůže zbavit. Je to velice náročné,“ řekla Chaloupková.

I proto si řada žen odchod od násilného partnera rozmyslí a zůstává s ním v jedné domácnosti. Což ovšem není podle Chaloupkové řešení.

Vyřízení nezbytných úředních záležitostí bere ženám nejen energii a elán, ale také čas, protože jsou nuceny brát si volno v práci. Často na to padne celá dovolená.

„Ve většině případů jim vycházejí zaměstnavatelé vstříc, někdy však ne a žena tak může přijít o své místo,“ zdůraznila ředitelka. Ženy se pak dostávají do ještě větších finančních problémů.

Pomoc by se hodila večer i o víkendech

Na nedávné konferenci, kterou pořádal Acorus a sešly se na ní i další neziskové organizace, proto zaznělo, že osoby ohrožené domácím násilím, které odejdou od partnera, by měly dostávat okamžitě dávky v hmotné nouzi. V současně době mají šanci je v ideálním případě získat až po třech měsících.

„Určitě by byla dobrá rovněž bezplatná právní pomoc a psychologické či sociální konzultace třeba ve večerních hodinách nebo o víkendu,“ sdělila Chaloupková a dodala, že Acorus poskytuje takové bezplatné poradenství, ale – stejně jako jiní – v běžné pracovní době.

„Takovou nadstandartní službu bohužel nabízet nemůžeme. Vůle to změnit nám nechybí, ale nejsou na to finance a lidi,“ uzavřela ředitelka organizace, jejíž poradnou prošlo loni téměř 180 klientek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám