Hlavní obsah

Odborníci varují před klíšťaty, momentálně jsou velmi aktivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci varují, že aktivita klíšťat je v těchto dnech velmi vysoká. Aktuálně je na stupni číslo osm a od čtvrtka do neděle bude podle předpovědi na sedmičce v desetistupňové škále. Vysoké je tak i riziko nákazy, neboť lidé v době letních prázdnin a dovolených pobývají častěji v přírodě.

Foto: Profimedia.cz

Klíště

Článek

Hygienici radí užívat repelenty a vyhnout se hustým porostům, zejména na okraji lesů a vodních toků. Rodičům radí, aby měli venku děti pod dohledem a zamezili tomu, aby si děti hrály ve vysoké trávě, kde nejsnadněji klíště chytí.

Klíšťata jsou i v zahradách a městských parcích. Nejraději mají zahrady neudržované, zarostlé vysokou trávou a plné tlejících rostlin. Proto by na zahradě měl být krátký trávník. Posekaná tráva nemá zůstávat na zemi.

Děti je nutno správně obléknout. Při procházce do lesa nebo do přírody, kde je výskyt klíšťat pravděpodobný, by děti měly mít nohavice zastrčené do vyšších bot a dlouhé rukávy.

Po návratu domů je nutno prohlédnout dítěti důkladně celé tělo. Čím dříve je klíště odhaleno a vytaženo, tím menší je riziko infekce. Klíšťata přenášejí boreliózu a klíšťový zánět mozku. Na boreliózu očkování není, proti klíšťovému zánětu mozku se dá očkovat i v sezóně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám