Hlavní obsah

Od ledna by se měly přídavky na děti zvýšit o 200 korun, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna by se měly zvýšit přídavky na dítě o 200 korun, návrh ministerstva práce a sociálních věcí ve středu podpořila vláda. O schválení návrhu informoval novináře premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Přídavky by se tak měly pohybovat nově od 830 do 1580 korun měsíčně.

Schválení návrhu je podle Fialy reakcí na rychle rostoucí životní náklady. „Ty souvisí s nárůstem cen energií i s inflací,“ vysvětlil.

„To je důsledek ruské agrese na Ukrajinu,“ doplnil.

Spolu s návrhem na zvýšení přídavků pak posílá Sněmovně vláda v novele o státní sociální podpoře návrh na srovnání podmínek příspěvku na bydlení.

Na přídavky na děti mají nárok domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Podle věku dítěte pobírají nyní 630, 770 či 880 korun měsíčně.

V rodinách, kde aspoň jeden z rodičů pracuje, studuje, je na rodičovské či má důchod, je dávka o 500 korun vyšší. Činí nyní tedy 1130 korun, 1270 korun či 1380 korun měsíčně.

Ministerstvo chystá také nařízení, kterým plánuje zvýšit od ledna životní a existenční minimum, čímž vznikne nárok na přídavky na dítě či další dávky většímu okruhu příjemců.

Reklama

Výběr článků

Načítám