Hlavní obsah

Od dubna se sníží počet úřednických míst, stát ušetří 413 milionů ročně

Počet úřednických míst ve státní správě se od 1. dubna sníží o 325. Stát tak ušetří 413 milionů korun ročně. Změnu systemizace služebních a pracovních míst ve středu schválila vláda, oznámil úřad vlády v tiskové zprávě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

„Plníme to, co jsme slíbili voličům. Dnes jsme udělali další krok ke snižování úřednických míst ve státním aparátu České republiky. Od 1. dubna snižujeme počet úřednických míst o 325, čímž ušetříme 413 milionů korun ročně, a v těchto krocích budeme dál s rozmyslem, ale vytrvale pokračovat,” uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Loni v prosinci naopak vláda koalice Spolu a Pirátů a STAN rozhodla o vzniku 74 nových služebních a pracovních míst na úřadu vlády, především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. Fiala tehdy novinářům řekl, že kabinet ale počítá s tím, že státní správu zeštíhlí.

„Ministři mají za úkol postupně navrhnout úspory a omezení počtu úředníků na resortech, takže ve výsledku budeme na provozu státu šetřit,” uvedl.

Podle zákona o státní službě systemizace stanovuje počty míst na úřadech. Její podobu vypracovává ministerstvo vnitra po dohodě s ministerstvem financí na základě návrhů úřadů. Dokument schvaluje vláda na následující kalendářní rok, pokud ho nestihne schválit do konce roku, použije se dosavadní podoba. Další změny v počtu služebních míst či množství peněz na platy jsou možné jen při změně působnosti úřadu nebo při podstatné změně podmínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám