Hlavní obsah

Ochrnutá mistryně světa dostala dárek k padesátinám, vzali jí příspěvek na mobilitu

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K nadcházejícím květnovým padesátinám dostala někdejší úspěšná gymnastická reprezentantka Věra Černá z Brna unikátní dárek. Posudková lékařka rozhodla o zastavení mimořádných finančních příspěvků pro zdravotně postiženou osobu, konkrétně na péči a na mobilitu. Černá tak přijde o několik tisíc korun měsíčně. Lékařka ji označila za soběstačnou, až zdravou.

Mistryně světa Věra Černá na kladině v roce 1979

 
Článek

Přitom už deset let se nemůže bez pomoci pohybovat. Tehdy v roce 2003 jí lékaři diagnostikovali nádor na mozku. Naštěstí přežila, ale její život se rázem změnil. Ze slavné sportovkyně byla rázem invalidou. Zatím poslední československá mistryně světa na kladině z roku 1979 ve Forth Worthu v Texasu, medailistka ze světových pohárů a několikanásobná mistryně republiky dnes žije v zahradní chatce, odkud jezdí autem do města. Jak sama říká, nechodí, jen se posouvá s pomocí dvou berlí.

Foto: Jan Trojan, Právo

Věra Černá

„Jsem ráda, když se dobelhám 20 metrů k autu, mám taky únavový syndrom,“ dodává s pláčem. Nejvíce ji trápí záda, ozývala se již za její sportovní kariéry. V červnu 1980 jí při tréninkovém doskoku praskl obratel a dvě plotýnky, v bolestech se zhroutila, unikla jí tehdy moskevská olympiáda.

Když jí lékaři před deseti lety zjistili velký nádor na mozku, dávali jí desetiprocentní šanci na přežití.  Snad i pomocí své nezdolné vůle, vypěstované ve sportovních bojích, přežila. Po následné obrně zůstala ochrnutá na levou polovinu těla. Když o berlích „jde“, opírá se o zdravější pravou nohu a levou spíše táhne za sebou. U levé ruky má omezený pohyb, řízení však zvládá pravou rukou, auto má upravené.

Posudková lékařka prý její potíže bagatelizovala, tvrdila, že si Černá vymýšlí a hraje divadlo. „Mám urputné křeče v břiše, třísle, ve stehně, kyčli, v zádech, bolest mě dohání k slzám. Od pláče mám zjitřené hlasivky,“ líčí svůj stav.

Vzali jí i průkaz ZTP/P

V uplynulém týdnu ležela opakovaně v brněnské Úrazové nemocnici, léčil ji bývalý tamní ředitel a nyní senátor Miloš Janeček (ČSSD). Právu řekl, že Černá má objektivně celou řadu závažných nálezů a chorob. „Ve své situaci by asi těžko všechno zvládala bez pomocí druhé osoby,“ prohlásil Janeček, rovněž posudkový lékař.

Do úrazové nemocnice ji přijal k důkladnému prošetření a posouzení zdravotního stavu. Předpokládá, že se Černá domůže nápravy.

Bývalá gymnastka nyní bude žít z 12tisícového invalidního důchodu, přičemž polovina padne na benzin, bez auta se neobejde.  Čtyři stovky měsíčně na benzin dostává, to však zdaleka nestačí. Splácí úvěr na auto, zaplatila desetitisícové dluhy za neopatrnou matku, i za dceru, která se, takříkajíc, nevyvedla. Ke všemu začíná docela těžká puberta u mladšího, 12letého syna, který žije více u babičky.

Před asi třemi lety přišla o průkazku ZTP/P, která se dává lidem se zvlášť těžkým postižením s potřebou průvodce, a tím o další finanční výhody.  Průkazky ZTP/P začalo hromadně odebírat ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci úspor. Je to důsledek změny v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, které pocházejí z dílny exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Loni v květnu požádala o navrácení, bez odezvy. „Vím, že takových, jako jsem já, žije u nás mnoho. Dočkáme se nápravy?“ dodává gymnastka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám