Hlavní obsah

Ochranáři si v Krkonoších stěžují na  běžkaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatele běžeckých tras v Krkonoších v pátek zkritizovala Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). Když ochranáři po zimě kontrolovali terén, zjistili na řadě běžeckých úseků upravovaných skieareály spolu se Svazkem měst a obcí Krkonoše zničující zásahy do horské vegetace způsobené nevhodnou technikou.

Foto: archív autora

Interbeauty Prague 2015 - Kateřina Kornová, Uršula Kluková a Martin Maxa

Článek

"Okatým příkladem je, kdy se jeden z partnerů zavázal udržovat trasy strojem o šířce 3,5 m  který nemá," uvedl ochranář Miloš Růžička. "Celou zimu tak byly úseky v nejvzácnějších partiích Krkonoš devastovány strojem o dva metry širším," dodal.

Rolby s adaptéry pro úpravu stop za sebou zanechaly i spoušť v podobě zmrzačených smrčků a kleče. "Těžko odhadnout, jak to ovlivní zdejší ekosystém. Proto nemůžeme k projektu Krkonoše - běžecký ráj zaujmout kladné stanovisko," konstatoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Výpad Správy KRNAP považuje za přehnaný koordinátor projektu běžeckého ráje Pavel Klapuš. "Může to slibný projekt pohřbít. Nikdo nedá peníze na věc, která devastuje přírodu, když ve skutečnosti to je naopak. Cílem projektu je soustředit běžkaře, kteří by jinak jezdili kde se jim zamane, do upravovaných běžeckých tras," podotkl Klapuš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám