Hlavní obsah

Ochladí se a zaprší. Před víkendem ale přijde sauna

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V počasí v nadcházejícím týdnu budou hrát hlavní roli opět silné bouřky a teploty budou jako na houpačce. Po mírném ochlazení k nám před víkendem začne proudit velmi teplý vzduch. Úmorné vedro ale dlouho nevydrží. Novinkám to v pondělí řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 17.8.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Ani v tomto týdnu nebude počasí ztrácet svůj rokenrolový rytmus. Bouřky budou zejména na přechodech studených front silné a teploty budou jako na houpačce,“ charakterizovala Honsová počasí, které nás v tomto týdnu čeká.

První studená fronta začne počasí u nás ovlivňovat už během dnešního dne, druhá v sobotu. Po pondělních 29 stupních se mírně ochladí a úterní a středeční teploty se budou pohybovat kolem letní hranice tj. 25 stupňů. „Ve čtvrtek k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu, který vystřelí páteční odpolední teploty až na 33 stupňů. Do konce prázdnin to tak bude nejteplejší den. V sobotu nás čeká další přechod studené fronty a od západu ochlazování,“ upřesnila meteoroložka.

Během pondělí bude polojasno, postupně až oblačno. Místy se objeví přeháňky nebo bouřky, které mohou být na jihozápadě i silné. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 25 až 29 stupňů Celsia.

V úterý bude oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, na východě území se místy objeví i bouřky. Ranní teploty zůstanou mezi 18 až 14 stupni. Přes den teploty vystoupí na 22 až 26 stupňů Celsia.

Ve středu bude jasno až polojasno, na východě zpočátku dne až oblačno, občas se objeví přeháňky. Teploty po ránu klesnou na 16 až 12 stupňů, přes den se budou pohybovat mezi 22 až 26 stupni Celsia.

Skoro jasná až polojasná bude obloha ve čtvrtek, jen při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty klesnou na 16 až 12 stupňů, odpolední maxima vystoupí na 25 až 29 stupňů Celsia.

Pátek přinese jasno až polojasno. Po ránu se ochladí opět na 16 až 12 stupňů, ale přes den se projeví vrcholící příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Teploty vyšplhají na 29 až 33 stupňů Celsia.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Koupaliště v Oseku na Teplicku

V sobotu udeří další studená fronta. Zpočátku bude jasno až polojasno, ale postupně začne od západu přibývat oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami, místy s bouřkami. Teplé ráno nabídne 19 až 15 stupňů, denní teploty se pak budou pohybovat mezi 25 až 29 stupni, na východě ještě stoupnou až k 32 stupňům Celsia.

Neděle bude oblačná až zatažená s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Postupně bude oblačnosti ubývat a srážky budou ustávat. Teploty v noci klesnou na 18 až 14 stupňů, přes den vystoupí na 23 až 27 stupňů Celsia.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám