Hlavní obsah

Obrna ho připoutala na vozíček, ale neporazila

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý život sedí na vozíčku a mimovolně máchá rukama. Prožil si totiž dětskou mozkovou obrnu. Někteří na něj koukají skrz prsty, další se k němu chovají jako k dítěti, jiní to neřeší. Jednatřicetiletý Michal Crhonek přitom studuje ekonomický obor na vysoké škole, podniká v oblasti účetnictví a plave.

Článek

"Ačkoliv mám vysokou školu, musím kvůli mimovolným pohybům a horší artikulaci přesvědčovat okolí, že nejsem dementní. Stává se, že mi někteří svévolně tykají jako malému dítěti. Hodně lidí si taky myslí, že pracuji, abych zabil čas. To je blbost. Dělám, abych si vydělal peníze a byl užitečný. Jsou to možná maličkosti, ale život se skládá z maličkostí," popisuje Michal Crhonek, co se mu nelíbí na přístupu některých lidí.

Zůstal postižený po dětské mozkové obrně, což je poškození mozku a centrálního nervového systému v době před narozením nebo v prvním roce života. Kvůli tomu je celý život odkázán na vozíček a pohyby horní části těla nejsou leckdy zcela koordinované. Prodělal několik terapií. Bohužel v době jeho dětství nebyla dostupná takzvaná Vojtova metoda, která se právě léčbou dětské obrny zabývá a je velmi účinná.

Podniká doma

Bydlí ve vesnici Veverské Knínice nedaleko Brna, kde dodnes studuje. Chodil tam jak na základní, tak i na střední ekonomickou školu pro tělesně postižené v ulici Kociánka. Zaměřil se na účetnictví a daně. Začal v tom i podnikat. Doma v přízemí má kancelář, přičemž jedna ze skříní je plná pečlivě uspořádaných šanonů. Stůl má pokrytý lejstry, ale jak sám vtipkuje, jde o organizovaný chaos. "Starám se o pár výrobních podniků a neziskových organizací," dodává.

Nemůže si vynachválit bleskový vývoj nových technologií, protože mu hodně věcí usnadňuje. Pohybuje se na elektrickém vozíčku, čímž je do určité míry soběstačný. S okolím plynule komunikuje přes internet a stejným způsobem posílá práce na vysokou školu.

V roce 2003 se stal na Evropském polytechnickém institutu v Kunovicích bakalářem a nyní studuje obor podnikatelské hospodářství na brněnské Masarykově univerzitě. Zanedlouho se tam bude snažit získat titul inženýra.

Chtěl by pracovat mezi lidmi

Jeho velkým koníčkem je plavání. "Dřív jsem plaval závodně. Tréninky jsem měl každý den, jezdil na soustředění a tak. Největším úspěchem bylo páté místo na mistrovství Evropy ve Stockholmu v roce 2001. Teď jsem starší, ztloustnul jsem, sil ubývá, takže plavu už jen kondičně. Zhruba třikrát týdně," doplňuje. Dodnes je v dozorčí radě sdružení Kontakt bB, které se zaměřuje na plavání zdravotně postižených na všech úrovních.

Chtěl by jako ekonom pracovat ve firmě mezi lidmi. Nicméně žádného stejně postiženého člověka, který by se takhle úspěšně zapojil do práce v podniku, nezná. V této souvislosti si nicméně vzpomene na geniálního britského matematika a fyzika Stephena Hawkinga, jenž významně přispěl k různým oborům studia vesmíru zvaným kosmologie. Toho naopak zná celý svět.

"Nejsem pesimista, jak si někteří mohou myslet, ale poučený optimista," směje se.

(Napsáno ve spolupráci s nadací Člověk v tísni a festivalem Karneval rozmanitosti. www. karnevalrozmanitosti.cz)

Reklama

Výběr článků

Načítám