Hlavní obsah

Obří skleník v Arboretu Nový Dvůr nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří tropický skleník, který měl vzniknout v Arboretu v Novém Dvoře u Opavy, pobočce Slezského zemského muzea, se stavět nebude. A to přesto, že na jeho realizaci získalo muzeum před několika lety rekordní evropskou dotaci i příslib státního spolufinancování.

Foto: SZM Opava, Bez zdroje

Vizualizace skleníku.

Článek

Informaci, že plánovaná výstavba skleníku se musí kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů i energií definitivně zrušit, potvrdila v úterý Právu ředitelka muzea Jana Horáková.

Slezské zemské muzeum už podle ní podniklo kroky k ukončení projektu s tím, že schválenou dotaci nevyčerpá. Náklady na výstavbu se totiž ukázaly daleko vyšší než původně plánovaných a schválených 118 milionů korun, nehledě na náklady, které by byly spojeny s provozem.

„Ano, ceny ve stavebnictví byly jedním z důvodů, proč jsme se nakonec rozhodli projekt nerealizovat, protože jsme neměli garanci dodržení nabídkové ceny. Dalším hlediskem byly budoucí provozní náklady s ohledem na rostoucí ceny elektřiny a plynu. Jednalo by se o subtropický skleník, vyžadující samozřejmě určitý teplotní standard, který by při rostoucích cenách energií nebylo patrně možné dodržet,“ sdělila Horáková Právu.

Chystaný nový pavilon měl mít vejcovitý tvar a tropické rostliny v něm měly vyrůstat na ploše dvou tisíc metrů čtverečních. Uvnitř měl být vybudován i umělý vodopád a domov zde měli najít i drobní živočichové.

Foto: SZM Opava, Bez zdroje

Vizualizace skleníku.

Evropská dotace pro Slezské zemské muzeum byla schválena v roce 2017 v době, kdy ministerstvo kultury vedl ještě Daniel Herman, který přislíbil spoluúčast státu. Jenže záhy se zjistilo, že se do rozpočtu žádná stavební firma nevejde. Výběrové řízení proto bylo zrušeno a od té doby se čekalo, zda ministerstvo kultury na projekt spolufinancovaný z Evropské unie najde další prostředky. Mezitím ale ceny několikrát výrazně vzrostly.

Lhůty už posunout nelze

Nyní je již podle ředitelky Slezského zemského muzea, jehož zřizovatelem je ministerstvo kultury, jasné, že není reálné dotaci vyčerpat do stanovené lhůty, která končí příští rok.

„Posunutí lhůt již možné není, jde o dotaci z IROP, kde je konečný termín pro výzvu, z níž jsme měli přislíbeny finanční prostředky. Lhůtu jsme posunovali již jednou, zřizovatel nám byl vždy nápomocen, ale tentokrát již časový posun možný není. Toto by šlo pouze v případě státní dotace, nikoli evropské,“ dodala Horáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám