Hlavní obsah

Obrana uzavřela smlouvu s Izraelem na nákup raketového systému. S údržbou vyjde na 37 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že podepsalo smlouvu na nákup čtyř baterií systému protivzdušné obrany. Izraelské raketové komplety SPYDER dodá za 13,7 miliardy korun společnost Rafael. Údržba a servis vyjdou na dalších zhruba 23,5 miliardy korun.

Foto: Rafael

Článek

Smlouvu v úterý podepsali náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka a za izraelskou stranu generální sekretář izraelského ministerstva obrany Amir Eshel.

Nákup systému SHORAD (Short range air defense – Vzdušná obrana krátkého dosahu – pozn. red.) od Izraele bez řádného výběrového řízení doporučilo ministerstvo obrany vládě v polovině září.

Obrana doporučila koupit bez výběrového řízení protiletadlový systém. S údržbou za 37,2 miliardy

Domácí

Protiletadlový raketový systém krátkého dosahu je určen k ochraně měst, jaderných elektráren, letišť, průmyslových center či jiných důležitých objektů. Slouží k detekci i eliminaci letadel, dronů, vrtulníků nebo řízených střel s plochou dráhou letu. Ve výzbroji nahradí sovětský systém 2K12 KUB.

První dvě ze čtyř objednaných baterií a rakety mají izraelské zbrojařské firmy Rafael Advanced Defense Systems a Israel Aerospace Industries (AIA), které komplet vyvinuly, dodat v roce 2025.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Protiletadlový raketový komplex KUB české armády

Protiletadlový komplet SPYDER v provedení SR (Short Range - krátký dosah) nepoužívá žádná evropská země ani žádná členská země Severoatlantické aliance (NATO). Jedinými zeměmi na světě, které systém využívají, jsou Peru, Singapur, Indie a Vietnam. I samotný Izrael používá jiný typ obranného systému.

Česko utratí v Izraeli 37 miliard za protiletadlový raketový systém. V NATO bude jediný

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám