Hlavní obsah

Obrana osloví v zakázce na pásová vozidla za více než 50 miliard čtyři firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany v zakázce na 210 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun osloví čtyři firmy ze Švédska, Španělska a Německa. Rozhodlo o tom v úterý kolegium ministra obrany, sdělil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). O podrobnostech zakázky chce nejprve informovat vládu. Obnova BVP bude největší zakázkou v historii české armády.

Foto: Jan Kouba/army.cz

Bojové vozidlo pěchoty na archivním snímku

Článek

Nová BVP by české armádě mohly dodat firma BAE Systems, která sídlí ve Švédsku, španělský General Dynamics European Land Systems nebo dvě německé společnosti PSM a Rheinmetall Landsysteme. BAE Systems vyrábí vozidlo CV90, General Dynamics European Land Systems stroj Ascod a Rheinmetall Landsysteme vozidlo Lynx. Německé konsorcium PSM, tedy společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme, nabízí bojové vozidlo Puma.

„Chceme být transparentní, a proto mohu potvrdit, že projekt náhrady BVP postoupil dneškem do další fáze. Kolegium jednohlasně souhlasilo s tím, že oslovíme čtyři potenciální dodavatele,” sdělil Metnar.

Dodal, že o bližších podrobnostech bude informovat nejprve vládu, poté se základními parametry seznámí veřejnost. „Jde o největší zakázku naší armády, ke které přistupujeme velmi zodpovědně, je pro ni vyčleněn speciální tým a i já tomuto projektu věnuji maximální pozornost,” poznamenal Metnar.

Vládu by měl ministr s informací o zakázce seznámit do konce roku. Nejvhodnějšího dodavatele by mohlo ministerstvo vybrat v prvním čtvrtletí příštího roku, smlouva by pak byla podepsána v létě 2019. První stroje by mohli vojáci dostat v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám