Hlavní obsah

Obnova řízení s Diagem není možná

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obnova rozhodčího řízení, kterou chce ve sporu státu s firmou Diag Human navrhnout na základě nových skutečností, zjištěných sněmovní vyšetřovací komisí, ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi, není podle Právem oslovených právníků možná.

Foto: archiv MDZ

My Fair Lady.

Článek

"Obnovu řízení lze nařídit do tří let od rozhodnutí, a to jen za předpokladu, že se objeví nové okolnosti, které by mohly významně ovlivnit verdikt a které strany nemohly dříve uplatnit," řekl Právu místopředseda výkonného výboru Asociace pro rozhodčí řízení Rostislav Pilc.

Při přesné aplikaci práva je podle něj po třech letech obnova řízení vyloučena. "To by se musely obě strany již předem domluvit na tom, že při nových zjištěních umožní obnovu i po této tříleté lhůtě," upozornil Pilc. Podle některých dalších právníků je lhůta pro napadení rozhodčího nálezu dokonce jen tříměsíční.

Arbitři přiznali Diag Human odškodné

Arbitři přitom přiznali firmě Diag Human právo na odškodné za ušlý obchodní zisk už v roce v roce 1997. Škoda měla Diagu vzniknout tím, že s ním na základě nepříznivého vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara ukončila spolupráci dánská firma Novo Nordisk.

V roce 1998 byl tento verdikt rozhodci navíc potvrzen. Současná podstata sporu tedy už neleží na otázce zda, ale kolik by měl stát společnosti Čechošvýcara Josefa Šťávy zaplatit. Výši této částky by opět mělo určit rozhodčí řízení.

Ministerstvo promluví příští týden

Předsedkyně sněmovní komise Hana Šedivá (ČSSD) i někteří její další členové tvrdí, že mají v rukou dokumenty, které šance státu ve sporu zvyšují. Šéfce komise je měli předat zástupci společnosti Novo Nordisk na pondělní schůzce v Dánsku. Šedivá neví, zda tyto dokumenty mohou vývoj kauzy úplně zvrátit, v každém případě by ale mohly podle ní alespoň snížit škody státu. Místopředseda komise Milan Cabrnoch (ODS) považuje dokonce za reálné, že vývoj celé kauzy zvrátí.

Podle dostupných informací by nový dokument mohl ukazovat na údajnou neserióznost firmy Diag Human tím, že společnost Novo Nordisk odmítla další spolupráci s ní proto, že jí česká firma měla dlužit 12 miliónů korun. Pomlouvačné výroky exministra Bojara, kvůli nimž musí stát Diagu zaplatil odškodnění, tak ve skutečnosti podle politiků firmu nepoškodily.

Šťáva se brání

"Diag Human, která je ve sporu se státem, Novo Nordisku nic nedlužila," ohradil se včera její majitel Josef Šťáva. Podle Kubinyiho je podivné, že žádný z právníků, kteří ve sporu stát zastupovali, se s Nordiskem nikdy nespojil.

"Nové skutečnosti nás vedou k určitému optimismu," řekla Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Aneta Kupková s tím, že další informace ministerstvo zveřejní až v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám