Hlavní obsah

Obec Rybí se brání snaze o výstavbu fotovoltaické elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotovoltaickou elektrárnu chce vybudovat soukromý investor na kopci v lokalitě Hůrka v obci Rybí na Novojičínsku. Firma pražského podnikatele Pavla Menšíka chce elektřinu vyrábět na pozemcích, které zdědila jeho manželka po svých rodičích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zastupitelé obce by se měli na svém zářijovém zasedání vyjádřit, zda dojde k potřebné změně územního plánu. Proti záměru firmy vznikla i petice, kterou podepsaly stovky lidí z obce i jejího okolí.

Jak potvrdila starostka obce Andrea Tománková (SNK Rybí), Pavel Menšík svůj záměr oznámil obci na konci minulého roku, krátce předtím za tímto účelem i založil firmu FVE Rybí. Zároveň požádal ministerstvo životního prostředí o vyjmutí deseti hektarů půdy ze zemědělského původního fondu a ministerstvo mu vyhovělo.

Rozhodujícím krokem ale v tomto případě bude až usnesení zastupitelstva obce, které má v září rozhodnout o návrhu na změnu územního plánu a změně zemědělské půdy na pozemky technické infrastruktury a pozemky výrobní. Obec je ale proti tomuto záměru, starostka mimo jiné argumentuje tím, že takový projekt je v rozporu jak s územním plánem, tak strategickým rozvojem obce, která chce zachovat krajinný ráz. Zároveň je pro zastupitele důležitý názor občanů.

Čím argumentovat na schůzi SVJ ve prospěch změn vedoucích k úsporám za energie

Tipy a trendy

„Rozhodující bude oficiální usnesení zastupitelstva, ale na základě dosavadních jednání s kolegy projekt podporu nemá. Vzhledem k rozsahu a umístění projektu by se opravdu jednalo o významný zásah do krajiny, který si tady lidé nepřejí. “ řekla starostka. Ve svém postoji se zastupitelé opírají i o Územní studii vyhodnocení území Moravskoslezského kraje, podle kterého území obce není vhodné pro takové projekty.

Právo se pokusilo kontaktovat také podnikatele Pavla Menšíka, který za projektem stojí, ten ale nereagoval. Pokud se obec k jeho záměru postaví negativně, může usnesení zastupitelstva napadnout u odvolacích orgánů, případně může celá věc skončit i soudním sporem. Zda tak hodlá učinit, není zřejmé.

Brání se i jinde

Podobné záměry na výstavbu fotovoltaických elektráren v minulosti neprošly v řadě dalších obcí. Naposledy podobný projekt zamítli zastupitelé Oseka na Teplicku, když se se postavili proti záměru jiné firmy vybudovat v místní osadě Dlouhá Louka obří fotovoltaickou elektrárnu. Firma pak od svého záměru ustoupila, nicméně nechala se slyšet, že s ohledem na budoucnost v oblasti energetiky bude potřeba si na podobné projekty zvykat.

Do sedmi let v ČR fotovoltaika jako výkon sedmi Temelínů?

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám