Hlavní obsah

Obce se bouří proti rozdělování dotací, podle Gazdíka může ČR promrhat půl biliónu

Novinky, val, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík se ve čtvrtek sešel s představiteli celostátních organizací zastupujících města a obce. Upozornil, že příprava plánovacího období pro čerpání evropských dotací v letech 2014 až 2020 je v neutěšeném stavu. Podle něj hrozí mimo jiné nevyčerpání stovek miliard. Chce proto svolat i jednání koalice.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Článek

„Máme velmi vážné obavy, že Česká republika v příštích šesti letech promrhá téměř půl biliónu korun,“ varoval Gazdík.

Podle něj je současná příprava plánovacího období špatná, například nezohledňuje poziční dokument Evropské unie, v němž EU radí, kde vidí priority a kam by měla Česká republika prostředky směřovat. „Není vůbec jasné, jaký má Česká republika cíl pro rok 2020,“ upozornil.

Gazdík proto vyzval vládu, aby současný stav napravila. Mají se podle něj změnit strategické dokumenty, mimo jiné tak, aby více zohledňovaly města a obce.

Chceme i jednání v rámci koalice

Zároveň uvedl, že požádal  TOP 09, aby iniciovala koaliční jednání, na němž chce premiéra Petra Nečase (ODS) přesvědčit o oprávněnosti požadavků obcí.

"Bohužel se pan premiér hluboce mýlí ve svých představách, jak mají být evropské fondy děleny v novém období ve vztahu k samosprávám," dodal Gazdík, podle něhož je zjevná snaha ministerstev "takříkajíc urvat pro sebe, co se dá".

Gazdík proto nechce, aby se o způsobu rozdělování dotací rozhodlo jen na základě usnesení kabinetu. "Jde o téma, které nasměruje naši zemi až do roku 2020, a koaliční strany se mu musí věnovat se vší rozhodností," uzavřel poslanec, který očekává, že premiér svolá k tématu koaliční jednání co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám