Hlavní obsah

Občanku v mobilu má již přes 130 tisíc lidí. Víc, než se čekalo, vysvětlil Bartoš výpadky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu začala fungovat mobilní aplikace eDoklady, v níž je možné mít nahraný občanský průkaz. Od pondělí je pak možné u některých institucí prokazovat totožnost právě touto aplikací. Za první dva dny provozu si aplikaci stáhlo a zprovoznilo podle ministerstva pro místní rozvoj 130 až 150 tisíc lidí.

Aplikaci eDoklady má již přes 130 tisíc Čechů.Video: Novinky

 
Článek

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z pirátské strany překonal počet zájemců o instalaci aplikace o víkendu očekávání. Provoz se tak potýkal s výpadky.

„Aplikaci stavíme na infrastruktuře, která úplně nedostačovala, i přesto, že jsme posilovali a očekávali jsme zájem,“ uvedl při představení aplikace ředitel Digitální a informační agentury Martin Mesršmíd.

Právě Digitální a informační agentura se na vývoji aplikace spolupodílela. „My ji stále ladíme, stále přidáváme všude, kde můžeme, dodáváme paměť, dodáváme servery, optimalizujeme, abychom zvládli tu zátěž,“ vysvětlil Mesršmíd.

Vývojáři jednali prý i se společnostmi Microsoft a Apple. „Během pár hodin se nám vždy problém podařilo vyřešit, takže já doufám, že teď už to pojede výrazně lépe,“ doplnil vicepremiér Bartoš.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Nová aplikace pro mobilní telefony (na snímku varianta pro modely iPhone), pomocí které se mohou její držitelé prokazovat občanským průkazem.

„V tuhle chvíli je to 130, 150 tisíc lidí, kteří buďto již prošli registrací, nebo jsou v nějaké fázi. Je vidět, že je mezi lidmi o digitalizaci zájem,“ dodal Bartoš.

Stačí si stáhnout aplikaci do chytrého telefonu a přihlásit se přes Identitu občana. Mobilní aplikace eDoklady je dostupná na App Store a Google Play.

Ministr připustil, že se eDoklady staly terčem kritiky. „Nikoliv ale k samotnému procesu spouštění, ale k tomu, že se jedná o novou digitální totalitu,“ řekl Novinkám. To ale ministr odmítá. „Plastová kartička zůstává. Toto je variantní věc pro člověka, který se rozhodne nosit v kapse pouze mobilní telefon,“ dodal.

Plastový občanský průkaz je ale stále nutné fyzicky vlastnit. Aplikace nemá nahradit vydávání průkazů, pouze dává možnost nenosit u sebe fyzický doklad. Příkladem může být placení pomocí aplikace v telefonu, kdy je stále stejně nutné vlastnit plastovou platební kartu.

Nyní některé úřady, na jaře i policie

V první fázi bude eDoklady možné použít na tzv. ústředních správních úřadech, zejména ministerstvech. Od druhé poloviny roku třeba i na policii či na úřadech práce. Ověřovat údaje mohou i podnikatelé a firmy po registraci přes datovou schránku.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Nová aplikace pro mobilní telefony (na snímku varianta pro modely iPhone), pomocí které se mohou její držitelé prokazovat občanským průkazem.

Od dubna se k nim přidá policie v terénu a od července přibydou např. finanční úřady, úřady práce a zbytek policie. V roce 2025 budou následovat zbylé samosprávy, pošta či banky. Na podzim příštího roku chce také ministerstvo zavést prokazování totožnosti u volebních komisí. První volby, kam bychom mohli jít pouze s aplikací v telefonu, budou parlamentní.

Digitální průkaz také umožní kopírování údajů do různých forem, ať už jde o online nákupy, nebo rezervaci letenek.

„Systém je bezpečný“

Podle ministra Bartoše je systém v mobilu bezpečný a bezpečnější než nošení klasické občanky.

„S občankou v mobilu budou mít občané lepší kontrolu nad tím, kdo a kdy bude mít přístup k jejich osobním informacím. Při prokazování uživatel vidí, jaké údaje z občanky jsou po něm požadovány, a má možnost jejich předání potvrdit či zamítnout. Ověřovateli se v aplikaci údaje neukládají a ověřovanému se ukládá seznam všech ověření, která provedl, pokud si tuto možnost v aplikaci zapne. Historie prokazování nebude dostupná státu ani nikomu jinému,“ vysvětlil.

FOTO: Občanka v mobilu je tu

Domácí

Občanku v eDokladech není možné podle vývojářů zfalšovat. „Zašifrované údaje se u ověřovatele rozšifrují a tím se ověří jejich platnost. Aby bylo jasné, že zobrazené údaje patří dotyčnému, ukáže se i fotografie. Nikdo se za něj nebude moci vydávat,“ upřesnil Mesršmíd z Digitální a informační agentury.

Aplikaci je aktuálně možné mít maximálně na dvou zařízeních. Zatím nebude možné mít v eDokladech občanky svých dětí, partnera ani dalších blízkých osob.

Při ztrátě fyzické občanky se zablokuje i doklad v aplikaci a bude nutné vyčkat na vydání nového dokladu. Ten bude po vydání možné nahrát opět do eDokladů. Vývojáři plánují v budoucnu umožnit také přidání řidičského průkazu. Ten ale řidiči od letošního ledna nemusí mít fyzicky u sebe. „Tam by šlo o prokazování hlavně na úřadech, nikoliv při silničních kontrolách,“ doplnil vicepremiér.

Anketa

Už jste si nainstalovali aplikaci eDoklady?
Ano, bez problému
15,7 %
Ano, ale zaznamenal/a jsem při instalaci obtíže
17,8 %
Ne, ale mám to v plánu
20,2 %
Ne, zůstanu věrný fyzické občance
46,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6806 čtenářů.

Trable s občankou do mobilu trvají, na možnosti státních serverů ji chtělo moc lidí

Domácí

Začala platit aplikace eDoklady s elektronickou občankou, lidé hlásí problémy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám