Hlavní obsah

Obama bude spát nejspíš v pražském Hiltonu

– Praha
Právo, Lucie Jandová, Helena Vacková

Hostili Billa Clintona, anglickou princeznu Annu, monackého prince Alberta a před dvěma lety také George Bushe. Vše nasvědčuje tomu, že i tentokrát obsadí 4. dubna prezidentské apartmá pražského hotelu Hilton nový americký prezident Barack Obama se svou chotí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hotel Hilton v Praze

Článek

„Bez komentáře,“ odpověděla na přímý dotaz Práva ohledně ubytování prezidentského páru tisková mluvčí hotelu Hilton Alžběta Slavíková. S podobnou reakcí jsme se setkaly i v Prezidentské kanceláři Pražského hradu.

Před dvěma lety se až do samotného příletu amerického prezidenta Bushe místo jeho noclehu tajilo. Ani teď to není jiné a pouze se spekuluje. Bude to hotel Four Seasons, Intercontinental, či americká rezidence v Bubenči?

Oficiálně to nikdo nepotvrdí. Zřejmé je jen jedno: samostatně stojící Hilton (bývalé Atrium) z bezpečnostního hlediska vyhovuje nejlépe. Ale i přes veškerá embarga, která jsou na návštěvu nejmocnějšího muže planety v Praze uvalena, několik informací přece jen prosáklo.

Ložnice v prezidentském apartmá, v níž možná bude spát Barack Obama s manželkou Michelle.

FOTO: Foto archív hotelu Hilton, Bez zdroje

„Nás se tyhle přípravy netýkají,“ potvrdil nám včera pracovník hotelu Intercontinental, čímž dal jasně najevo, že tento hotel se ze seznamu škrtá.

Ambasáda si vyžádala seznam zaměstnanců

„Na prezidenta Obamu se moc těšíme,“ vyklouzlo včera recepční posilovny Hiltonu. „Zhruba před čtrnácti dny, když jsem zrovna byla na směně, jsem přijala telefonát z americké ambasády. Chtěli mluvit s naší manažerkou. Ta bohužel nebyla přítomna. Proto si přese mne vyžádali seznam všech našich zaměstnanců a veškeré informace o nich. Vysvětlili nám, že se jedná o návštěvu amerického prezidenta první víkend v dubnu. Tak abychom byli připraveni. Další podrobnosti už probírali s naším managementem,“ popisuje.

Všechno musí být perfektní, takže se musíme pořádně ohánět. Ale za to nám z vedení slíbili, že budeme moct prezidenta vidět.
Nejmenovaná pracovnice hotelu Hilton

Na nohou je i ostatní hotelový personál. Žena, která si nepřála být jmenována ze strachu o své místo, nám potvrdila, že Obama v Hiltonu skutečně bydlet má. „Všechno musí být perfektní, takže se musíme pořádně ohánět. Ale za to nám z vedení slíbili, že budeme moct prezidenta vidět,“ těší se postarší paní.

Noc za 28 000 korun

Podobné přípravy provázely i Bushův příjezd před dvěma lety. I tehdy museli zaměstnanci Hiltonu před příletem Bushe projít bezpečnostními prověrkami a po dobu jeho pobytu v Praze vládl v hotelu přísný režim.

„Bylo tu proti jiným dnům velké ticho. Museli jsme při každém příchodu a odchodu procházet přes detektory jako na letišti. Dokonce jsem přišla později do práce, protože jsem musela čtyřicet minut čekat venku. Vědělo se, že prezident Bush přijíždí, než přijela dlouhá kolona, nikdo nesměl dovnitř ani ven z hotelu,“ vzpomíná Nadia Reiterová.

V této jídelně by se měl americký prezident stravovat.

FOTO: Foto archív hotelu Hilton, Bez zdroje

 Bush a jeho doprovod měli tehdy k dispozici celá dvě poschodí, prezidentský pár měl dokonce samostatný výtah přímo do prezidentského apartmá, které stojí 28 000 korun na noc. To se skládá z jídelny, ložnice, obývacího pokoje s kuchyňským koutem a dvou luxusních koupelen. Samozřejmostí je velkoplošná televizní obrazovka a připojení na internet.

„Škoda že Bush tenkrát nepřišel na objednanou masáž celého těla. Byla tu pro něj připravena masérka, všechny olejíčky byly zkontrolovány. Bohužel to ale kvůli nabitému programu nestihl,“ lituje Nadia.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zaměstnankyně hotelu se na Obamu těší.

Zaměstnankyně hotelu se na Obamu těší.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

 Spolu se svou kolegyní Petrou Chobotskou doufají, že třeba Barack Obama od nich masáž neodmítne. „Moc bych ho chtěla u nás vidět. Při amerických volbách jsem mu opravdu fandila. Bushe a republikány jsem neměla ráda. Myslím, že on byl válečný prezident. Obama je mi sympatičtější. Podle mě se tu setká s větší přízní než jeho předchůdce,“ uzavírá Petra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám