Hlavní obsah

O vrtu rozhodnou ochránci přírody

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIKULOV

Správa CHKO Pálava v Mikulově má rozhodnout o osudu zamýšleného vrtu Pavlov 1, který má potvrdit výsledky geologického průzkumu. Ten předpokládá pod Pálavou ložisko zemního plynu nebo ropy. Proto Moravské naftové doly (MND) žádají o povolení průzkumného vrtu.

Foto: Leona Roháčková

Konzumaci zkaženého kuřecího masa zabránili veterináři

Článek

Při prvním jednání ochránci přírody upozornili těžaře, že chtějí pracovat v ochranném pásmu Národní přírodní rezervace Děvín a doporučili jim šikmý vrt z území mimo oblast zpřísněné ochrany. MND však podaly žádost o sondu v původně navržené lokalitě.

Podle tiskové mluvčí společnosti Marie Pressburgerové záměr není v rozporu s potřebami ochrany přírody, vrt je údajně navržen jako úhybový do míst mimo chráněná území.

Ministerstvo životního prostředí přeneslo rozhodovací kompetence na Správu CHKO Pálava v Mikulově. Vrt má jít až do hloubky asi 2650 metrů, je ale situován do lokality s trojnásobným statutem ochrany.

Oblast Děvína je součástí biosférické rezervace a Chráněné krajinné oblasti Pálava a současně i územím s nejvyšším stupněm ochrany, kterým je na Mikulovsku Národní přírodní rezervace Děvín.

Reklama

Výběr článků

Načítám