Hlavní obsah

O prázdninách spustíme na silnicích rozsáhlé kontroly, hlásí policie

Právo, Jiří Novotný

Dopravní policie už o tomto víkendu spustí na dálnicích a nejvytíženějších silnicích první třídy rozsáhlé kontrolní akce, v nichž bude pokračovat až do poloviny července. Odůvodňuje to bilancí smrtelných obětí silničních nehod, která o letních prázdninách vždy prudce vzroste.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Zaměříme se zejména na to, zda motoristé nepřekračují rychlostní limity a jestli nepožili alkohol či drogy. Po nedobrých zkušenostech s technickým stavem řady zájezdových autobusů chystáme i speciální akci zaměřenou právě na tato vozidla a dodržování povinných přestávek v jízdě,“ sdělil v pátek novinářům ředitel služby dopravní policie ČR Tomáš Lerch.

Mementem tragická červnová bilance

Zvýšené kontroly na páteřních komunikacích i významnějších okreskách budou pokračovat po celé prázdniny. V posledním srpnovém týdnu pak i v ČR proběhne celoevropská kontrolní akce zaměřená na rychlost.

Podle policejní statistiky došlo v ČR za loňský červenec a srpen k celkem 16 768 dopravním nehodám, při nichž zahynulo 120 lidí. Dalších 568 osob bylo těžce zraněno a 5262 vyvázlo s lehkým zraněním.

Policie se obává, aby se tato tragická bilance o nynějších prázdninách ještě nezhoršila. Mementem je červen, v němž do středy zahynulo při nehodách už 60 lidí, o 24 více než za stejný loňský měsíc.

V uzavírkách se nevyplatí spěchat

Na otázku Práva, zda už je jasné, proč k tomu došlo, odpověděl Lerch: „Ve slunečných červnových dnech provoz na tuzemských silnicích notně zhoustl. Vyjelo velké množství cyklistů, motorkářů a v turistických oblastech značně přibylo i chodců. Právě tyto kategorie účastníků silničního provozu jsou přitom nejohroženější. Navíc je v celé republice kvůli opravám vozovek rekordně uzavírek, které komplikují provoz.“

Jak v tomto týdnu upozornil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), největší komplikace s uzavírkami mohou řidiči po celé prázdniny čekat na několika úsecích D1, na dálnici D2 z Brna do Bratislavy, na plzeňské D5 i ústecké D8.

Pozor by si však řidiči měli dávat i na ostatních komunikacích, kde probíhají opravy. Oddělení BESIP ministerstva dopravy proto ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic připravilo sérii devíti animovaných klipů pod názvem Zpomal, budeš rychlejší. Zhlédnout je lidé budou moci především na sociálních sítích a webových portálech.

„V klipech je názorně ukázáno, jak se bezpečně chovat před, uvnitř i za dopravním omezením. Řidiči by si měli uvědomit, že pokud budou v uzavírkách respektovat rychlostní limit snížený na 80 kilometrů v hodině, příliš se nezdrží a předejdou zbytečným nehodám,“ uvedl vedoucí BESIP Martin Farář.

Například v uzavírce o délce pěti kilometrů při dodržení rychlosti 80 km/h ztratí řidič proti otevřenému úseku s rychlostí 130 km/h maximálně jednu a půl minuty. „Dopravní nehoda v uzavírce však způsobí zdržení i v řádech hodin,“ konstatoval Farář.

Jak ujistil Lerch, řada prázdninových kontrol nebude primárně zaměřena na represi, ale spíše na prevenci před nehodami. Taková je i akce Řídím, piju nealko, při níž policisté odmění řidiče, u nichž se testem neprokáže alkohol za volantem, plechovkou nealkoholického piva. Dětem v autech budou zase policisté rozdávat visačky a skládanky se základními pravidly silničního provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám