Hlavní obsah

O ochranu Rusů v Karlových Varech také nikdo nestojí, hájí Zeman případný zásah NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě dalších vojenských zásahů Ruska na území Ukrajiny by mělo zasáhnout NATO. Názor, který prezident Miloš Zeman prezentoval již v neděli v Hovorech z Lán, hodlá při čtvrtečním setkání sdělit i generálnímu tajemníkovi aliance Andersi Fogh Rasmussenovi. Nároky menšin podle něj nesmějí být přeceňovány. Ochranu Rusů v Karlových Varech by si také nikdo nepřál, dodal v nadsázce.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

"Ano, samozřejmě, že ho zopakuji. Protože si myslím, že něco jiného je obsazení Krymu, který nikdy k Ukrajině nepatřil (...) a něco úplně jiného je vpád na území suverénního státu," řekl ve středu Zeman na dotaz, zda bude víkendový výrok opakovat i šéfovi NATO.

Podle něj nelze v zahraniční politice neustále argumentovat nároky menšin. Ve světě by se tím spustila řetězová reakce. "Nu a dovedeno ad absurdum - to by také Rusové mohli žádat ochranu svých občanů v Karlových Varech, a to by si asi nikdo z nás nepřál," uvedl Zeman.

Dá se předpokládat, že šéf NATO bude ve čtvrtek ve Strakově akademii i na Pražském hradě lobbovat za zvýšení českých výdajů na obranu. Podle aliančního závazku by země měly vydávat minimálně dvě procenta HDP na armádu. Česko ale dává na obranu jen o něco více než jedno procento. Zeman řekl, že je pro zvýšení obranných výdajů. "Za jedné podmínky - že ty peníze budou vynaloženy efektivně," zdůraznil Zeman.

Neefektivní vynaložení peněz podle něj představovala například výroba desítek bitevníků L-159, které armáda v takovém množství nepotřebuje, nebo modernizace tanků T-72.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám